Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Μέτρα με «ακροατή»… την αγορά ομολόγων

Έντονη κινητικότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο παρατηρείται στην Κύπρο, προκειμένου να αποφύγει η χώρα περιπέτειες ανάλογες με αυτές που βιώνει σήμερα η Ελλάδα.

Κύπρος: Μέτρα με «ακροατή»… την αγορά ομολόγων
Έντονη κινητικότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο παρατηρείται στην Κύπρο, προκειμένου να αποφύγει η χώρα περιπέτειες ανάλογες με αυτές που βιώνει σήμερα η Ελλάδα.

Το πρόβλημα της Κύπρου έγκειται στις συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αποκλίσεις που παρουσιάσει μέχρι σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός, τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών.

Το θεωρητικό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Κύπρος από τις αγορές έχει σκαρφαλώσει σήμερα γύρω στο 7,5%, επίπεδο που θεωρείται υψηλό και που αναμφίβολα θέλει να αποφύγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ιδίως όταν μέσα στο 2012 η χώρα θα πρέπει να αντλήσει 4,7 δισ. ευρώ.

Κύκλοι βέβαια του υπουργείου, δηλώνουν ότι από αυτά τα 4,7 δισ. περίπου τα 2 δισ. κατέχονται από κυπριακές τράπεζες που αρκεί να τα ανανεώσουν, υπάρχει άλλο περίπου 0,5 δισ. ευρώ σήμερα με τη μορφή διαθεσίμων, ενώ αγορές ομολόγων αναμένεται να υπάρξουν και από την υπόλοιπη εγχώρια αγορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση του κ. Δημήτρη Χριστόφια ανακοίνωσε χθες δύο έκτακτα μέτρα που αναμένεται να εισφέρουν στο κρατικό ταμείο περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ τόσο για 2011, όσο και για το 2012.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε: α) Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 1.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση που έχει σημειώσει κέρδη κατά τις τρεις τελευταίες χρήσεις και β) Κλιμακωτή έκτακτη εισφορά, που φτάνει έως και το 3% για τους υπαλλήλους του άμεσου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με μηνιαίες αποδοχές ανώτερες των 1.500 ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης δεσμεύθηκε πως θα φέρει σε διάλογο, σε σύντομο χρονικό διάστημα το θέμα της εξυγίανσης των συνταξιοδοτικών ταμείων, με την κυβέρνηση -σε πρώτη φάση- να καταθέτει μέσα στην επόμενη εβδομάδα τις προτάσεις της ως εργοδότης.

Γενικότερα, κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν θα πρέπει να συσχετιστεί με αυτή της Ελλάδας, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη των δύο χωρών διαφέρουν κατά πολύ: «Η Ελλάδα έχει χρέος 160% και εμείς 60%, η Ελλάδα έχει βαθιά ύφεση και εμείς περιορισμένη ανάπτυξη, η Ελλάδα έχει επίσης σαφώς μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από αυτό της Κύπρου», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις και δηλώσεις

«Τα μέτρα αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα με τις αγορές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ (Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) κ. Μάνθος Μαυρομάτης, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και συμπλήρωσε: «μπορεί να καθυστερούν τις νέες υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων, αλλά δεν τις ματαιώνουν. Αποφάσεις για το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να ληφθούν πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές του Αυγούστου».

Αντιδράσεις για τα μέτρα υπήρξαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από το ΔΗΚΟ που βρίσκεται στη συγκυβέρνηση, μέσα από «σκληρές» δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Γενικότερα, οι αντιδράσεις εστιάζονται όχι μόνο στο πόσο δίκαια είναι τα μέτρα (π.χ. ίδια έκτακτη εισφορά για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως των κερδών τους), αλλά και στο γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας.

Γενικότερα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η ζημιά από μια ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα όποια διαρθρωτικά μέτρα ληφθούν.

Απαντώντας, κύκλοι του ΑΚΕΛ υποστηρίζουν πως για πρώτη φόρα εκπονήθηκε αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό και ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν κατόπιν διαλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v