Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Όχι οριστικές αποφάσεις αύριο για Αθήνα

"Εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη" συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης ζήτησε εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος, ζητώντας συναίνεση από την ΕΚΤ και διευκρινίζοντας πως δεν θα ληφθούν αύριο αποφάσεις για την Ελλάδα.

Merkel: Όχι οριστικές αποφάσεις αύριο για Αθήνα
"Εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη" συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ζήτησε εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, καλώντας την ΕΚΤ να συναινέσει, αλλά και την Ελλάδα να προχωρήσει στην επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. 

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η κ. Angela Merkel απάντησε στις πιέσεις που δέχεται από Γερμανούς βουλευτές για επιβεβλημένη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η επιβολή "κουρέματος" στους ιδιώτες κατόχων ελληνικών ομολόγων θα δημιουργούσε νέα προβλήματα στις χώρες, που, αν και μετέχουν στον μηχανισμό στήριξης, μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. "Τότε θα έχουμε μία κατάσταση κατά την οποία άλλες χώρες, αλλά όχι η Γερμανία, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων των τραπεζών τους χωρίς να γίνουν οι ίδιες στόχοι των αγορών και θα πυροδοτηθεί μετάδοση στην Ευρώπη, για την οποία εγώ δεν θέλω να θεωρηθώ υπεύθυνη".

Η κ. Merkel δήλωσε πως κανείς δεν γνωρίζει ποιοι έχουν τοποθετηθεί σε CDSs και αποκάλυψε πως η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο στήριξης στηρίζεται μόνο από λίγες χώρες της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, άλλωστε, παραδέχτηκε σήμερα δημοσίως πως τάσσεται υπέρ της επιβεβλημένης συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

"Δεν είναι εφικτό να ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", διαμήνυσε η κ. Merkel, συμπληρώνοντας πως η αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας από την ΕΚΤ έγινε σε εθελοντική βάση, χωρίς καμία πίεση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε επίσης πως δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, "αλλά η Αθήνα πρέπει τώρα να προχωρήσει με το πρόγραμμα λιτότητας". Συμπλήρωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου έχει αποστείλει επιστολή σε τράπεζες και ασφαλιστικές -εκ των οποίων η Deutsche Bank, η Commerzbank, η Allianz, η WestLB και η Munich Re- για να συμμετάσχουν σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις ως προς την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Το πρακτορείο μεταδίδει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν σχετικές συζητήσεις μεταξύ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζοασφαλιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

Eν τω μεταξύ, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε την Τετάρτη ότι γίνονται συζητήσεις για χαλάρωση των κανόνων χρηματοδότησης της Ελλάδας από τα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ακόμα ότι αναμένει ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα επεξεργαστούν με τους οίκους αξιολόγησης τρόπους μετακύλισης του ελληνικού χρέους, χωρίς να προκληθούν καταστροφικές συνέπειες.

Γαλλία: Ανοίγει ο δρόμος για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας, ο κ. Fr. Baroin δήλωσε πως "η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου αποτελεί ξεκάθαρα ένα σημαντικό βήμα" και συμπλήρωσε ότι "δεν θα αποδεχθούμε κανένα ατύχημα στην πληρωμή των ομολόγων ή χρεοκοπίας".

Τσεχία: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Ελλάδα τελικά θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας κ. Petr Necas, συμπληρώνοντας ότι θα προτιμούσε την επιβεβλημένη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης, αντί της εθελοντικής βάσης.

Επισημαίνεται ότι η Τσεχία, αν και δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, έχει συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας EFSF.

"Είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα το ερώτημα της αναδιάρθρωσης ή του reprofiling του χρέους θα τεθεί επί τάπητος. Είναι οικονομικά αναπόφευκτο" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και συμπλήρωσε: "Τα μόνα ερωτήματα είναι πόσα χρήματα θα εξαφανιστούν, πόσο σφοδρή θα είναι η επιχείρηση και ποιο θα είναι το πολιτικό και οικονομικό κόστος".

Ο Τσέχος πρωθυπουργός τόνισε πως θα πρέπει να επιβληθεί στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα γιατί κατά την άποψή του είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην πιθανότητα ζημιών. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι "σεβόμαστε βεβαίως πως ο πιθανός πολιτικός συμβιβασμός αυτήν τη στιγμή επιτρέπει μόνο την εθελοντική βάση".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v