Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Συνταγματικό έκρινε το Μνημόνιο η Ολομέλεια

Σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις Διεθνείς Συμβάσεις έκρινε το Μνημόνιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΣτΕ: Συνταγματικό έκρινε το Μνημόνιο η Ολομέλεια
Σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις Διεθνείς Συμβάσεις έκρινε το Μνημόνιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των συμβούλων κ. Μαίρης Σαρπ και Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου.

Μετά από πέντε συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας επεσήμαναν οτι οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει του Μνημονίου είναι συνταγματικές και σύμφωνες με τις διεθνείς συμβάσεις δεδομένων των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν και την ανάγκη αποφυγής χρεοκοπίας.

Οι ίδιοι διευκρίνισαν ωστόσο ότι εφόσον υπογραφεί νέο Μνημόνιο που θα προβλέπει πρόσθετα μέτρα , τότε αυτό θα κριθεί εκ νέου βάσει των συνθηκών που θα υπάρχουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας με σχεδόν καθολική πλειοψηφία έκριναν ότι δεν ήταν απαραίτητη η ψήφιση του Μνημονίου από τα 3/5 της Βουλής αφού δεν πρόκειται για διεθνή σύμβαση. Περαιτέρω , έκριναν ότι με το Μνημόνιο δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών οι οποίες να περιορίζουν την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ η κυβέρνηση διατηρεί την εξουσία της στην χάραξη πολιτικής της χώρας και στην ένταξη μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ καθώς και σύλλογοι συνταξιούχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v