Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Νέες περιπέτειες με το ελληνικό πακέτο

Σήμερα ξεκινά στο Eurogroup η συζήτηση για το ελληνικό πακέτο στήριξης, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου. Οι λεπτομέρειες του πακέτου, η στάση της Γερμανίας και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Eurogroup: Νέες περιπέτειες με το ελληνικό πακέτο
Μια πρώτη γεύση των αντιπαραθέσεων του eurogroup με φόντο το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, θα πάρει σήμερα το βράδυ στο Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει -και να λάβει- την διαβεβαίωση ότι η 5η δόση θα εκταμιευθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Όπως φαίνεται, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να παρέχει στο ΔΝΤ τις απαραίτητες εγγυήσεις, ότι είναι αποφασισμένη ακόμα και να καλύψει το ποσοστό του Ταμείου τους επόμενους 12 μήνες, εάν η Ελλάδα παρουσιάσει οποιαδήποτε κωλύματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της.
Αυτό θα δώσει πολιτική και οικονομική ανακούφιση στην Αθήνα έως το Σεπτέμβριο οπότε και θα αποφασιστεί η επόμενη εκταμίευση.

Εάν όλα πάνε καλά και η ΕΕ βρει την χρυσή τομή στις λεπτομέρειες του νέου πακέτου, τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα έχει στα χέρια της μια νέα βοήθεια -άρα και άλλα χρονοδιαγράμματα- που θα την καλύψουν μέχρι το 2014.

Όπως αναφέραμε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι το νέο δάνειο δεν μπορεί να περιέχει χρηματοδότηση από την πλευρά της μόνο 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Θεωρείται μεγάλο ρίσκο που πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα αναπροσαρμογή σε ένα χρόνο από τώρα.

Η σκληρή Γερμανία δείχνει να έχει πειστεί ότι τα κονδύλια θα πρέπει να είναι της τάξεως των 60-70 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα συμπληρωθούν με ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις και από το rollover (ανταλλαγή) ομολόγων που λήγουν την επόμενη τριετία βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.

Και κάπου εδώ περιπλέκονται τα πράγματα. Εκ πρώτοις όψεως, φαίνεται πως το eurogroup θα είναι έτοιμο να επεξεργαστεί και να τελειοποιήσει τη συμφωνία, ώστε να πάρει τον δρόμο της έγκρισης από την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και να επικυρωθεί τυπικά από eurogroup στις 11 Ιουλίου.

Από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι οι διαφωνίες έχουν γεφυρωθεί και ότι το πακέτο βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, οι δηλώσεις των δύο ηγετών καλύπτουν την πολιτική πλευρά τις συμφωνίας. Οι λεπτομέρειες, τεχνικές και νομικές, αφήνονται πάντα στα χέρια των υπουργών οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζονται επιφυλάξεις στο ότι όλα μπορούν να λυθούν ως δια μαγείας σε ένα εικοσιτετράωρο.

Η Γερμανία μπορεί να έβαλε νερό στο κρασί της, αλλά εξακολουθεί να ζητά την συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο. Από την άλλη, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πιέζουν υπόγεια για άμεση συμφωνία για το πακέτο, με την προοπτική να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας σε εθελοντική βάση μόλις διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα καταστήσουν ότι η συμμετοχή θα είναι «ασφαλής» και δεν θα προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός».

Μάλιστα, για να δώσει την αίσθηση του κατεπείγοντος, ο επίτροπος Ολι Ρεν μίλησε για πρώτη φορά για την περίπτωση «ατυχήματος» και χρεοκοπίας της Ελλάδας. Το ίδιο έκανε και ο κ. Γιούνκερ λέγοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών μπορεί να ωθήσει τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν εκ νέου την χώρα μας, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία. «Παίζουμε με την φωτιά» είπε σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα ο κ. Γιούνκερ.

Η ιστορία των eurogroup, πάντως, έχει δείξει μέχρι τώρα ότι η Γερμανία είναι αυτή που επιβάλλει τους όρους.


--- Οι πρώτες δηλώσεις πριν το Eurogroup


Αργά το απόγευμα και πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να επαναλάβω την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και την ισχυρή θέληση του ελληνικού λαού για την εφαρμογή του προγράμματος». «Μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας, χάρη στις προσπάθειες του λαού μας, και χάρη στη συνεργασία και τη βοήθεια των εταίρων μας», συμπλήρωσε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Shcaueble, δήλωσε πως «θα εργαστούμε σήμερα και αύριο ώστε να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε μια άμεση απόφαση, όμως απόφαση εξαρτάται από την Αθήνα. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να πληρωθεί στην ώρα της. Η Ευρώπη θα κάνει αυτό που της αναλογεί». Συμπλήρωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να της δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται».

Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Elena Salgado, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για την χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους περίπου 13 δις. ευρώ. Ερωτηθείσα για το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην διάσωση της Ελλάδας, η κ. Salgado δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε αν αυτή η συμμετοχή θα γίνει με αυτόνομο τρόπο από τις τράπεζες ή αν οι εθνικές αρχές θα πραγματοποιήσουν κάποιες διαπραγματεύσεις». «Αν πούμε πως αυτή η συμμετοχή είναι εθελοντική, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε πως το 100% (των τραπεζών) θα δεχθεί… Όμως λογικά θα υπάρξει αρκετά μεγάλος αριθμός (εθελοντών)». Επισήμανε, δε, πως «οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς οι τράπεζές τους έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα για δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, είπε ότι «μάλλον όχι. Αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ολλανδίας, ναι, όμως δεν νομίζω ότι σήμερα θα ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις. Θα είναι πολύ δύσκολο».

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομιών, Michael Noonan δήλωσε από την πλευρά του ότι ευελπιστεί «μέσα στις επόμενες εβδομάδες… μέχρι την 11η Ιουλίου, να υπάρχει πλήρης λύση (για την Ελλάδα), η οποία θα είναι αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη». Ο ίδιος τόνισε ότι το πρωταρχικό ενδιαφέρον της Ιρλανδίας είναι «να διασφαλιστεί ότι η όποια λύση βρεθεί δεν περιέχει στοιχεία που θα μας επηρέαζαν αρνητικά», υπογραμμίζοντας ότι «σίγουρα θα πούμε όχι στην μετάδοση στην Ιρλανδία, ασχέτως με το ποιοι θα είναι οι όροι (για ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v