Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ οι φοροτεχνικοί για κάρτα αποδείξεων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων για τις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν την ηλεκτρονική κάρτα καταγραφής των αποδείξεων δαπανών και το πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά.

Στο ΣτΕ οι φοροτεχνικοί για κάρτα αποδείξεων
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων ζητώντας να κριθούν αντίθετες στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Σύνταγμα οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν την ηλεκτρονική μαγνητική κάρτα καταγραφής των αποδείξεων δαπανών και την επιβολή ανωτάτου πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά (1.500 ευρώ).

Βάσει του Ν. 3943/2011 και την απόφαση του υπουργού Οικονομικών(9.5.2011) καθιερώνεται η ηλεκτρονική μαγνητική κάρτα για την καταγραφή των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών . Η επίμαχη κάρτα διατίθεται δωρεάν από τις Τράπεζες και οι πολίτες θα συνάπτουν για το σκοπό αυτό συμβάσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι συναλλαγές θα γίνονται με μετρητά μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό και πάνω οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω Τραπεζών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι φοροτεχνικοί στην προσφυγή τους τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά στην ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών και την περαιτέρω εξάρτηση της οικονομίας από το πιστωτικό χρήμα και από τους διεθνείς τοκογλύφους.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η απαγόρευση της χρήσης των μετρητών, συναλλαγματικών κ.λπ. επιφέρει "καίριο πλήγμα στα συνταγματικά δικαιώματα των τιμίως συναλλασσόμενων πολιτών, που απλώς δεν θέλουν να εξαρτήσουν σε απόλυτο βαθμό την οικονομική τους ύπαρξη από το σημερινό καταρρέον τραπεζικό σύστημα".

Περαιτέρω, η προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα είναι αντίθετα στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπουν την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ, καθώς οι πολίτες υποχρεώνονται να μεταβιβάζουν την κυριότητα των χρημάτων τους στις Τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v