Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Διφορούμενες δηλώσεις για 5η δόση

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Θεωρητικά στις αρχές Ιουλίου η εκταμίευση της 5ης δόσης. Τί είπε για νέο πακέτο.

ΕΕ: Διφορούμενες δηλώσεις για 5η δόση
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές διαδηλώσεις και την αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Αμαντέους Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, είπε ότι είναι σημαντικό η Ε.Ε. να είναι ψύχραιμη εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων, αλλά αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει στον βομβαρδισμό των ερωτήσεων για το νέο πακέτο στήριξης και εάν θα καταφέρει το Εurogroup να φτάσει σε απόφαση στις 19 - 20 Ιουνίου. Αρνήθηκε επίσης να απαντήσει εάν το χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις μετατίθεται για μετά τον Ιούλιο.

Όσο για την 5η δόση, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι "θεωρητικά η ψήφιση είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Ιουλίου", όμως πρόσθεσε ότι "δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω δηλώσεις για χρονοδιαγράμματα" και πως η Κομισιόν πιστεύει ότι η εκταμίευση θα γίνει κανονικά.

Πρόσθεσε πως οι κοινωνικές αντιδράσεις "είναι στο επίκεντρο των ανησυχιών μας" και πως ο επίτροπος Ρεν έχει πει επανειλημμένως ότι ο ελληνικός λαός θα βοηθηθεί μέσα από την προσπάθεια που γίνεται να διευθετηθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

"Συχνά ξεχνάμε ότι το σχέδιο δεν είναι μόνο περιοριστικό αλλά και διαρθρωτικό. Θα αναδιαρθρώσει τις ανισορροπίες του παρελθόντος, καθώς η Ελλάδα έχασε από την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία χρόνια, ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της και είχε διαφθορά", σημείωσε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το euro2day, με βάση σχετικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, τα χρονοδιαγράμματα κινούνται πλέον στην κόψη του ξυραφιού, καθώς, εάν δεν υπάρξει σαφής συμφωνία στο eurogroup της Δευτέρας και στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης, η διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο παίρνει παράταση για τον Ιούλιο.

Εάν το νέο πακέτο βοήθειας δεν διαχωριστεί από την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε το δημόσιο, βάση και των δηλώσεων του υπουργού οικονομικών, θα «παίζει με την φωτιά». Και αυτό γιατί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ είναι ορισμένη για τις 8 Ιουλίου και η συνεδρίαση του μεθεπόμενου eurogroup για τις 11 Ιουλίου.

Είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει το ΔΝΤ εάν τελικά η ΕΕ δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και περιοριστεί σε μια πολιτική συμφωνία η οποία δεν θα καλύπτει το αίτημα της Ουάσινγκτον για διασφάλιση των υποχρεώσεων της χώρας μας τους επόμενους 12 μήνες.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θεωρούν όμως ότι και το ΔΝΤ θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα δεχθεί τις εξελίξεις, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Εάν όχι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΕ θα κληθεί να καλύψει - μέσω του EFSF - το ποσό των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογεί στο Ταμείο.

Πάντως ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ διατηρεί τις ελπίδες του ότι το πακέτο θα συμφωνηθεί κατά την συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την Παρασκευή στο Βερολίνο.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v