Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Υπερβολικές οι προσδοκίες για έσοδα 350 εκ.

Υπερβολική είναι βάσει της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η εγγραφή των 350 εκατ. που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του αναθεωρημένου ως προσδοκώμενα έσοδα από τον διαγωνισμό ψηφιακού φάσματος.

ΕΕΤΤ: Υπερβολικές οι προσδοκίες για έσοδα 350 εκ.
Υπερβολική είναι σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η εγγραφή των 350 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του αναθεωρημένου ως προσδοκώμενα έσοδα από τον διαγωνισμό του ψηφιακού φάσματος.

Κατά την παρουσία τους, χθες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ υποστήριξαν ότι, από έρευνα που έχει γίνει δεν προκύπτει η δυνατότητα για την άντληση τέτοιου ποσού.

Πάντως ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι στην σχετική επισήμανση της Επιτροπής από την πλευρά της πολιτείας τη απάντηση ήταν το ποσό των 350 εκατομμυρίων περιλαμβάνει και τα έσοδα που προσδοκά να έχει η πολιτεία από την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ το πόσο που πιστεύεται ότι μπορεί να αντληθεί από την παραχώρηση του φάσματος ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια, ποσό που επίσης από την ΕΕΤΤ κρίνεται, πλέον, ως υψηλό.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι το ποσό αυτό, δηλαδή τα 270 εκατομμύρια, κρίνονται επίσης υπερβολικά από την πλευρά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που υποστηρίζουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει υπόψη της ούτε την οικονομική κατάσταση αλλά ούτε και το γεγονός ότι θα στερήσει από τις εταιρείες πόρους πολύτιμους για την υλοποίηση των επενδύσεων τους.

Vodafone και Wind διαφωνούν κάθετα με την επιλεγείσα διαδικασία της δημοπρασίας ενώ η Cosmote, παρότι επίσης συμφωνεί ότι το τίμημα είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι σύμφωνη με την διαδικασία της δημοπράτησης.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου ΟΤΕ εκτιμά ότι με τον τρόπο θα μπορέσει να αυξήσει το διαθέσιμο φάσμα της στην περιοχή των 900MHz. Κρίσιμο σημείο εξακολουθεί να αποτελεί το φάσμα που διαθέτει ο στρατός στην φασματική περιοχή των 900MHz και το οποίο αποτελεί στόχο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει συμφωνία για την αποδέσμευση του φάσματος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς η συχνότητες αυτές θεωρούνται απαραίτητες για τις στρατιωτικές επικοινωνίες και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό που λειτουργεί στις συγκεκριμένες συχνότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v