Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ:Μνημόνιο για τράπεζες σε συνεργασία με τρόικα

Στην υπογραφή μνημονίου των ελληνικών τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, προχωρά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, με στόχο την περαιτέρω θωράκισή του απέναντι στην κρίση.

ΤτΕ:Μνημόνιο για τράπεζες σε συνεργασία με τρόικα
Στην υπογραφή μνημονίου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, προχωρά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, με στόχο την περαιτέρω θωράκισή του απέναντι στην κρίση και κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων μνημονίων που έχουν υπογράψει οι τραπεζικοί όμιλοι των χωρών-μελών της ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ιρλανδία). Αντίστοιχο μνημόνιο έχουν υπογράψει και οι ισπανικές τράπεζες.

Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και όπου συμμετείχαν ο διοικητής κ. Γιώργος Προβόπουλος και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών και των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (εκτός των κυπριακών).

Συγκεκριμένα, από την Εθνική Τράπεζα συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Ταμβακάκης, από τη Eurobank ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, από την Alpha Bank ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, από την Εμπορική ο κ. Αl. Strub, από το Τ.Τ. ο κ. Κλέων Παπαδόπουλος, από την Πειραιώς ο κ. Σταύρος Λεκκάκος και από την Proton ο κ. Αντώνης Αθανάσογλου.

Το μνημόνιο ζητά από τις τράπεζες ο κύριος βασικός τους δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στις αρχές του 2012 να διαμορφώνεται στο 10%, στον οποίο αξίζει να επισημανθεί ότι θα συμπεριλαμβάνονται και οι προνομιούχες μετοχές. Σημειώνεται πως σήμερα ο συγκεκριμένος δείκτης φτάνει κατά μέσο όρο το 10,5%.

Το δεύτερο βασικό σημείο του μνημονίου ευθυγραμμίζεται με τον πυλώνα ΙΙ της Βασιλείας ΙΙΙ και για την εφαρμογή του η Τράπεζα της Ελλάδος θα συμβουλευτεί διεθνή εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό την αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, με αιχμή τις προβλέψεις που σχηματίζουν και τη δυναμική των επισφαλειών.

Στο θέμα αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το project θα είναι έτοιμο στα τέλη Νοεμβρίου του 2011 και το όλο εγχείρημα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του μνημονίου, οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί το Core Tier 1 στο τέλος του 2011 να διαμορφωθεί στο 9% και στο 10% στο τέλος του 2012. Οι ιρλανδικές αναφέρονται σε περίπου 11% και οι ισπανικές στο 8% και στο 10% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v