Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανεμπόριο: Επενδύσεις μόνο εκτός συνόρων

Μικρότερου εύρους και ύψους επενδύσεις, που θα κατευθυνθούν κυρίως στο εξωτερικό, προγραμματίζουν οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, κρίνοντας ότι το εγχώριο περιβάλλον δεν «σηκώνει» επεκτάσεις.

Λιανεμπόριο: Επενδύσεις μόνο εκτός συνόρων
Μικρότερου εύρους και ύψους επενδύσεις, που θα κατευθυνθούν κυρίως στο εξωτερικό, προγραμματίζουν οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, αφενός κρίνοντας ότι το εγχώριο περιβάλλον δεν «σηκώνει» επεκτάσεις λόγω της συγκέντρωσης αλλά και της δραματικής πτώσης στη ζήτηση και αφετέρου γιατί η χρηματοδότηση των νέων σχεδίων βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε ίδιες δυνάμεις.

Ειδικότερα: 

* Επενδύσεις ύψους 70 - 75 εκατ. ευρώ, που κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν στις αγορές του εξωτερικού για να ενισχύσουν την παρουσία του στη ΝΑ. Ευρώπη, υλοποιεί το 2011 ο όμιλος Fourlis. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CEO του ομίλου, κ. Απ. Πεταλά, το 2012 το 25% του EBITDA θα προέρχεται από το εξωτερικό και ειδικότερα από την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, χώρα όπου προσφάτως ο όμιλος επεκτάθηκε αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη της Intersport.

Η Fourlis για το 2011 δίνει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της επένδυσης στη Βουλγαρία για το πρώτο ΙΚΕΑ στη Σόφια, στην έναρξη της δραστηριότητας με 20 σημεία πώλησης Intersport από την 1η Ιουλίου στην Τουρκία, στη δημιουργία ακόμη 4 - 5 νέων σημείων της αλυσίδας αθλητικών στο εξωτερικό καθώς και των 5 πρώτων σημείων της αλυσίδας ένδυσης New Look στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα για τη Νew Look και την επέκταση του ομίλου στον χώρο της ένδυσης, η συμφωνία franchising δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, η οποία δεν τέθηκε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως αγορά-στόχος.
 
Πέραν των προγραμματισμένων επενδύσεων, η Fourlis βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση χώρων που θα στεγάσουν νέα καταστήματα ΙΚΕΑ στη Βάρνα και στην Κρήτη, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζει στο βασικό της επενδυτικό πρόγραμμα τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Επίσης, για το 2012 προϋπολογίζει μικρότερου ύψους επενδύσεις, καθώς στον σχεδιασμό δεν υπάρχει η δημιουργία νέου ΙΚΕΑ -όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, που απορροφά κατά μέσο όρο 50 - 60 εκατ. ευρώ.

* Μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου του το 2010, ο όμιλος Jumbo θα συνεχίσει τη διεύρυνση του δικτύου με τη δημιουργία έξι ακόμη νέων καταστημάτων στη χρήση 2011 - 2012, μειώνοντας ωστόσο την επενδυτική δαπάνη στα 40 - 45 εκατ. ευρώ.

Οι νέες επεκτάσεις αφορούν σε δύο νέα υπερκαταστήματα στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και τρία στη Βουλγαρία και συνάδουν με τη στρατηγική του ομίλου για στροφή των αναπτυξιακών στόχων στο εξωτερικό.

Με την υπάρχουσα ανάπτυξη στον ελλαδικό χώρο, η εταιρεία εκτιμά ότι το μερίδιό της θα ανέλθει στο 40%, ποσοστό το οποίο αποτελεί και «οροφή» για τη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, οι δυνάμεις της στρέφονται πλέον στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Βουλγαρία, όπου ήδη διαθέτει παρουσία. Σε μεσοπρόθεσμη βάση η διοίκηση της Jumbo τοποθετεί τη διείσδυση στη Ρουμανία. 

* Επενδύσεις κυρίως στο εξωτερικό, όπου ούτως ή άλλως πραγματοποιεί το συντριπτικό ποσοστό του τζίρου του, σχεδιάζει και ο όμιλος Folli Follie, δίνοντας έμφαση κυρίως στην αγορά της Κίνας. Μετά δε την πρόσφατη συνεργασία με την κινεζική Fosun, ο όμιλος εκτιμά ότι θα αξιοποιήσει συνέργειες για ταχύτερη και οικονομικότερη ανάπτυξη στην τοπική αγορά.
 
Οι επενδύσεις της Folli Follie για το 2011 εκτιμώνται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση στοχεύει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων.

* Επεκτάσεις στη ΝΑ. Ευρώπη μέσω εξαγορών πραγματοποιεί ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος, μετά την εξαγορά της ουγγρικής Domet, σχεδιάζει ανάλογη εξαγορά σήματος ειδών οικιακής χρήσης στη Σερβία. Ο όμιλος εξακολουθεί να ποντάρει για τη μελλοντική του ανάπτυξη στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την προσεχή τριετία το 80% των πωλήσεών του θα φτάσει να προέρχεται από τη ΝΑ. Ευρώπη, έναντι 65% σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, πλην των πιθανών εξαγορών, η Σαράντης προϋπολογίζει 2 εκατ. ανά έτος το προσεχές διάστημα, ως ποσό συντήρησης του δικτύου της.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο παραγωγής ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς μερικών γραμμών καλλυντικών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, περιορίζοντας την παραγωγή της ρουμανικής Elmiplant, που εξαγόρασε μέσα στο 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v