Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Π. Ψωμιάδης

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Π. Ψωμιάδης
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία τέθηκε σε αργία.
 
Η απόφαση επί της αργίας βασίστηκε σε δυο αποφάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης που καταδίκασε τον κ.Ψωμιάδη σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή. Στην προσφυγή του ο Ψωμιάδης υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) η αργία και η έκπτωση επιβάλλεται σε περιφερειακό ή δημοτικό άρχοντα λόγω της ποινικής εμπλοκής του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ή προηγούμενης θητείας του.

Αντίθετα, εάν το αιρετό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα, δεν είναι δυνατή η επιβολή της αργίας από το νέο αξίωμά του.

Δηλαδή, δεν μπορεί να τεθεί σε αργία περιφερειάρχης ή δήμαρχος για αδικήματα που αφορούν σε προηγούμενη θητεία του ως νομάρχης.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η ποινή της αργίας παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ προσθέτει ότι έπρεπε στην περίπτωσή του να κριθεί με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς (και όχι σύμφωνα με τον Καλλικράτη) το οποίο είναι ευμενέστερο.

Τέλος, επισημαίνει ο Ψωμιάδης ότι υπάρχει παραβίαση της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να τεθεί σε αργία περιφερειάρχης λόγω πρωτοβάθμιας απόφασης που εξεδόθη σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε αρχίσει η θητεία του ως περιφερειάρχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v