Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Θωμόπουλος (ΤΧΣ): Εχουν αντοχές οι τράπεζες

Υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών, τάχθηκε ο κ. Π. Θωμόπουλος, υποστηρίζοντας πως οι τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν φταίνε. Τι είπε για τις εκκροές καταθέσεων και την αναδιάρθρωση.

Π. Θωμόπουλος (ΤΧΣ): Εχουν αντοχές οι τράπεζες
«Μπορούμε να έχουμε συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο –εξάλλου η Τράπεζα της Ελλάδος έχει παροτρύνει τις τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση- πρέπει όμως να αποτιμηθούν τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να οριστούν οι τιμές», τόνισε ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times για  «Το μέλλον του τραπεζικού συστήματος».

Ο κ. Θωμόπουλος υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες παρά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν υποστεί από την δίνη της ελληνικής οικονομίας, έχουν επιδείξει ισχυρή αντοχή, προχωρούν σε ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων τους. Χάνουν βέβαια καταθέσεις, ωστόσο αν η ελληνική οικονομία επανακτήσει την αξιοπιστία της θα βγουν πιο δυνατές.

Σε ότι αφορά το Ταμείο, υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραστεί ανάγκη κάποια τράπεζα να προσφύγει σε αυτό, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών ακολουθούν αμυντική πολιτική και αξιοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων που διοικούν.

Ανέφερε και εκείνος ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις και οι μέτοχοί τους δεν φταίνε για την κρίση. Αντίθετα έχουν υποστεί αποκλεισμό από τις αγορές λόγω της αναξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου.

Οσον αφορά στις καταθέσεις, είπε ότι συνεχίζεται η μείωσή τους και πως το φαινόμενο αυτό «δεν θα σταματήσει σε μια νύχτα», ωστόσο εάν η χώρα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της θα σταθεροποιηθεί. Σε βάθος χρόνου οι έλληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες και άλλοι, όταν νοιώσουν ασφαλείς, θα φέρουν πίσω σταδιακά τα κεφάλαιά τους, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Τέλος, αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση, είπε ότι δεν αποτελεί λύση και κάλεσε τους πολιτικούς να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v