Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: Συζητάμε rollover του ελληνικού χρέους

Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της ΕΚΤ JC Trichet, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης για μετακύληση (roll over) του ελληνικού χρέους. Μπλόκο από τους οίκους αξιολόγησης. Τι λέει η Moody's.

Τρισέ: Συζητάμε rollover του ελληνικού χρέους
Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης για μετακύληση (roll over) του ελληνικού χρέους, διευκολύνοντας έτσι και την επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική κρίση.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μοντρεάλ, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, δήλωσε πως «δεν είμαστε ενάντια στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα" επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να ζητηθεί "από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να διατηρήσουν το επίπεδο των τίτλων που κατέχουν»

«Αυτό δεν είναι χρεοκοπία» δήλωσε ο κ. Trichet και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θεωρούσε κατάλληλο»

Επισημαίνεται πως η ΕΚΤ έχει κατ' επανάληψη απορρίψει κάθε πρόταση αναδιάρθρωσης ή αναδιοργάνωσης του ελληνικού χρέους λόγω των επιπτώσεων στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα σταματήσει να αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Παρά την αλλαγή πλεύσης πάντως, ο κ. Trichet επανέλαβε εκ νέου την σημασία των ιδιωτικοποιήσεων για την Ελλάδα που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις προσπάθειες της Ελλάδας εφόσον γίνουν με αξιόπιστο και επαγγελματικό τρόπο.

Ο κ Τρισέ υποστήριξε ακόμα ότι δεν πιστεύει πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, ενώ τόνισε ότι οι μακροιοκονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Ελλάδας έχουν σημειώσει δραστική πρόοδο.

Να σημειωθεί πως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όπως η Fitch, έχουν προειδοποιήσει πως η ανταλλαγή ομολόγων μπορεί να εκληφθεί ως credit event (πιστωτικό γεγονός) το οποίο με τη σειρά του θα πυροδοτήσει την εξόφληση των CDS. Τους δικούς της "ορισμούς" έδωσε χθές και η Standard & Poor's.

Η δε Moody's επισημαίνει ότι "είναι δύσκολο να φανταστεί" πώς μια μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα ήταν όντως σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα σηματοδοτήσει χρεοκοπία. 

"Ο ορισμός μας περί χρεοκοπίας αναφέρει ότι για να είναι κάτι εθελοντικό, πρέπει να είναι όντως σε εθελοντική βάση. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η κίνηση συνιστά πιστωτικό γεγονός κατά τη γνώμη μας", δήλωνε ο αναλυτής του οίκου, Bart Oosterveld.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v