Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άδικη και ακριβή η ανανέωση αδειών κινητής

Σκληρή κριτική για τον τρόπο που έχει επιλέξει η ελληνική πολιτεία να γίνει η ανανέωση του αδειών άσκησαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κατά την δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΕΕΤΤ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Άδικη και ακριβή η ανανέωση αδειών κινητής
Σκληρή κριτική για τον τρόπο που έχει επιλέξει η ελληνική πολιτεία να γίνει η ανανέωση του αδειών άσκησαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κατά την δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΕΕΤΤ.

Κοινός τόπος για όλες τις εταιρείες ειναι ότι οι τιμές που έχουν οριστεί την από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων Ταχυδρομείων είναι εξαιρετικά ακριβές και εκτός ελληνικής πραγματικότητας δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind κ. Νάσος Ζαρακλής έκανε λόγο για ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του κλάδου η οποία πρέπει να σταματήσει τώρα, σημείωσε ότι τίποτε στην παρούσα συκυρία δεν δικαιολογεί την υψηλή τιμή ενώ εξέφρασε και την αγωνία του, ότι με την διαδικασία που έχει επιλεγεί η Wind κινδυνεύει να απωλέσει το φάσμα που έχει.

Ο κ. Ζαρακλής χαρακτήρισε την διαδικασία ανανέωσης των αδειών ως de facto διάκριση σε βάρος του τρίτου παρόχου της αγοράς, δηλαδή της Wind, και τόνισε ότι δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αντεικειμενική.

Αναφερόμενος στο υψηλό τίμημα που έχει οριστεί από την ΕΕΤΤ (η τιμή που έχει ορίσει η Επιτροπή ειναι 60 εως 90 εκατομμύρια ευρώ για κάθε κάθε κομμάτι του δημοπρατούμενου φάσματος) θα πλήξει τον κλάδο και τις επενδύσεις.

Χαρακτηριστικά προκειμένου να δείξει την μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης σημείωσε ότι ο μέσος όρος τις τιμής για 5 MHz, για 15 χρόνια στην Ευρώπη ειναι 20 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Wind δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν ενισχύει τις επενδύσεις στην χώρα μας καθώς οι νέοι μέτοχοι της εταιρείας λίγο μετά την εξαγορά της βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν καθεστώς το οποίο δεν υπήρξε πουθενά στην Ευρώπη σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο κ. Ζαρκαλής πρότεινε για λόγους ίσης αντιμετώπισης των εταιρειών οι άδειες που λήγουν το 2016 και το 2017 να αναθεωθούν τώρα ενώ ζήτησε και ανανέωση όλου του φάσματοας στα 900 MHz για διάστημα 20 ετών έως το 2032.

Υπερ της απελευθέρωσης νέου φάσματος τάχθηκε και ο κ. Richard Feasey , Διευθυντής Δημόσιας Πολιτικής, Vodafone Group, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο καθώς έχει μεινει πολύ πίσω στην ευρυζωνικότητα μεταξύ άλλων και λόγω του πολύ αρνητικού περιβάλλοντος που χακτηρίζεται από τα σοβαρά προβλήματα στην αδειοδότηση.

Ο κ. Feasey υποστήριξε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να διατηρήσουν το φάσμα τους η Vodafone και η Wind καθώς με τον τρόπο αυτόν θα διορθωθούν, όπως είπε, ανταγωνιστικές ανισορροπίες. Εξάλλου, τόνισε, δεν τίθεται θέμα, να έρθει κάποιος νέος παίκτης αλλά το ζήτημα ειναι μήπως οι διαδικασία αναγκάσει κάοιον να φύγει.

Ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής του Ομίλου Vodafone ζήτησε επίσης ανανέωση των αδειών για 20ετή περίοδο.

Την δυσμενή θέση της Cosmote έναντι των ανταγωνιστών της με βάση τον τρόπο που είναι σήμερα κατανεμημένο το φάσμα επισήμανε η Εκτελεστική Γενική Διευθύντρια Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ κ. Ειρήνη Νικολαϊδη η οποία τόνισε ότι πρέπει να γίνει ανακατανομή καθώς η Cosmote διαθέτει το λιγότερο φάσμα σε μια περιοχή που οι επενδύσεις είναι εξαιρετικά αποδοτικές. Αν όλοι οι πάροχοι δεν αντιμετωπιστούν ισότιμα μπορεί στο μέλλον αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα στη Cosmote σημείωσε τασσόμενη υπέρ της διαδικασίας πλειστηριασμού που έχει επιλέξει η ΕΕΤΤ.

Η κ. Νικολαϊδη έκανε λόγο για τεχνητή έλλειψη φάσματος και τόνισε ότι πρέπει να απελευθερωθεί το φάσμα που κατέχουν οι Ένοπλες δυνάμεις.

Πάντως και η Εκτελεστική Γενική Διευθύντρια Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ εξέφρασε την άποψη ότι η τιμή εκκίνησης που έχει οριστεί από την ΕΕΤΤ είναι πολύ υψηλή και ουσιστικά εκτός πραγματικότητας αφού δεν λαμβάνει υπό τις συνθήκε στην Ελλάδα.

Η τιμή πρέπει να είναι πιο ρεαλιστική και η αγορά θα πρέπει να αφεθεί να διαμορφώσει μόνη της τιμή ανέφερε η κ. Νικολαϊδη η οποια σημείωσε με έμφαση ότι δεν είναι ανάγκη ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας να προκαταβάλλει με τον τρόπο αυτο και να μένουν πίσω οι επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v