Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: "Ρυθμίσαμε το VDSL"

Με την «μάχη» ανάμεσα στον ΟΤΕ και την ΕΕΤΤ για το θέμα της ρύθμισης του δικτύου VDSL του ΟΤΕ αλλά και την πρόταση για την δημιουργία κοινής εταιρείας από τον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς παρόχους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΕΤΤ: Ρυθμίσαμε το VDSL
Με την «μάχη» ανάμεσα στον ΟΤΕ και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων για το θέμα της ρύθμισης του δικτύου VDSL του ΟΤΕ αλλά και την πρόταση για την δημιουργία κοινής εταιρείας από τον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς παρόχους για την δημιουργία του εθνικού δικτύου νέας γενιάς ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΕΕΤΤ με θέμα « Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης».
 
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Λ. Κανέλλος απαντώντας στην αιχμηρή τοποθέτηση του Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή του ΟΤΕ κ. Πιπερίδη ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση της ΕΕΤΤ να επιβάλλει ρύθμιση στο δίκτυο VDSL του Οργανισμού οδηγεί την αγορά σε τέλμα, σημείωσε ότι η επιβολή ρύθμισης στο δίκτυο ήταν απαραίτητη προκειμένου να προστατευθούν οι επενδύσεις των εναλλακτικών παρόχων.

Ο κ. Κανέλος σημείωσε ότι αν δεν είχε παρέμβει η Επιτροπή με την εμπορική λειτουργία του δικτύου χωρίς να έχει γίνει κοστολογική ανάλυση των τιμών ο ΟΤΕ θα είχε αποσπάσει όλη την πελατειακή βάση από τους εναλλακτικούς παρόχους με αποτέλεσμα να καταστραφούν επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ που έχουν γίνει για την ανάπτυξη δικτύου ADSL.

Μάλιστα υποστήριξε ότι με την απόφαση αυτή προστατεύονται και οι επενδύσεις του ίδιου του ΟΤΕ ο οποίος έχει επενδύσει για την ανάπτυξη του δικτύου ADSL 2,6 δισ. ευρώ ενώ το ύψους της επένδυσής του για το πιλοτικό δίκτυο VDSL ανέρχεται μόλις σε 90 εκατομμύρια ευρώ.

H απόφαση την οποία πήραμε είναι μια απόφαση ευθύνης ακόμη και δεν είναι αρεστή υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη οι τιμές να είναι κοστοστρεφείς.

Ο κ. Κανέλλος δεν παρέλειψε να σημειώσει στην απόφαση για την ρύθμιση βάρυνε η αγωνία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, των εναλλακτικών παρόχων που είναι εταιρείες οι οποίες έχουν δανειστεί από τράπεζες και έχουν μετόχους.

ΟΤΕ: Πρωτόγνωρη ρύθμιση

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ δεν διεκδικεί να μην ρυθμίζεται ωστόσο, τόνισε, ο τρόπος που η ΕΕΤΤ επέβαλε την ρύθμιση στην περίπτωση του VDSL είναι πρωτόγνωρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η ρύθμιση που μας επιβάλλατε λέει ότι μετά την έγκριση από την ΕΕΤΤ των τιμών χονδρικής οι ανταγωνιστές μας έχουν δικαίωμα ενός «παραθύρου» 6 μηνών όπου θεωρητικά μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους πάνω στις υποδομές μας χωρίς εμείς να έχουμε καν τη δυνατότητα πώλησης σε εμπορικό επίπεδο.

Αν αυτό είναι ρύθμιση πραγματικά έχω μεγάλη απορία πως ο ρυθμιστής με αυτόν τον τρόπο θα προωθήσει τις επενδύσεις στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Πιπερίδης.

Ο ΟΤΕ πρέπει να φέρει κοστολογικό μοντέλο

Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ υποστήριξε ότι ο ρυθμιστής είναι πρόθυμος να καθορίσει ένα risk premium δηλαδή ένα μπόνους για την αβεβαιότητα της ζήτησης, για τον επιχειρηματικό κίνδυνο που έχει η επένδυση του ΟΤΕ ωστόσο όμως σημείωσε για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα ο ΟΤΕ να προσκομίσει το κοστολογικό του μοντέλο. «Αν μας δώσετε το μοντέλο αύριο το πρωί να είστε σίγουροι ότι ο ρυθμιστής μετά από ένα ή δύο μήνες θα σας αφήσει να παρέχετε τις υπηρεσίες σας».

Επιπλέον σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει την διαδικασία ανάλυση των αγορών 4 και 5, που αφορούν το VDSL κατά συνέπεια το μπαλάκι είναι στο γήπεδο του ΟΤΕ που μπορεί κομίζοντας τα στοιχεία που του ζητούνται να παράσχει τις σχετικέ υπηρεσίες και ο ίδιος αλλά και ανταγωνιστές του το συντομότερο δυνατό.

Η επιθυμία της ρυθμιστικής αρχής δεν είναι να σταματήσει τις επενδύσεις από την μόνη εταιρεία που, κατά τεκμήριο, είναι σε θέση να τις κάνει ούτε να υπερασπίσει την αδυναμία των άλλων παρόχων να επενδύσουν αλλά πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες ρύθμισης που εφαρμόζουν όλοι οι ρυθμιστές της Ευρώπης είπε κ. Κανέλλος.

Λ. Κανέλλος: η ρύθμιση στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτή που ισχύει στην Γερμανία
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ δεν παρέλειψε να αναφέρει με νόημα ότι «η ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα είναι ακριβώς η ίδια που ισχύει στην Γερμανία για την DT κατά συνέπεια δεν βλέπουμε το λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να υπάρχει ένα καθεστώς ρυθμιστικής αχρηστίας ή ρυθμιστικών διακοπών στην Ελλάδα ενώ τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν στην Γερμανία».

Πρόταση για κοινή εταιρεία που θα αναλάβει την δημιουργία δικτύου

Εν τω μεταξύ με την πρόταση να δημιουργηθεί μια κοινή εταιρεία από τον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς παρόχους προκειμένου στην συνέχεια να αναλάβει την δημιουργία της εθνικής υποδομής δικτύου νέας γενιάς αρχίζουν και φλερτάρουν όλο και περισσότερα στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών κρίνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ανάπτυξη του δικτύου νέας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση ενώ η καθυστέρηση υπονομεύει όχι μόνο την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών αλλά και της χώρα συνολικά.

Την πρόταση για την δημιουργία εταιρικού σχήματος με την συμμετοχή του ΟΤΕ και των  εναλλακτικών παρόχων κατέθεσε στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΕΤΤ ο διευθύνων σύμβουλος της On Telecom κ. Γρηγόρης Αναστασιάδης ο οποίος σημείωσε ότι διαφορετική περίπτωση η προσπάθεια για την δημιουργία εθνικού δικτύου νέας γενιάς στην Ελλάδα θα αναλωθεί σε θεωρητικό επίπεδο.

Υπέρ της πρότασης ς πρότασης να δημιουργηθεί μια κοινή εταιρεία στην οποία ο ΟΤΕ και οι λοιποί εναλλακτικοί παρόχοι θα εισφέρουν ως πάγια τα δίκτυά τους, αφού προηγουμένως αυτά αποτιμηθούν από ανεξάρτητο εκτιμητή, τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λεωνίδας Κανέλλος ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι με συνδυασμό τεχνολογικών λύσεων θα καταστεί δυνατή η ανάπτυξη εθνικής υποδομής δικτύων.

Υπό την ΕΕΤΤ

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ προανήγγειλε μάλιστα ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η ΕΕΤΤ θα απευθύνει πρόσκληση στον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς παρόχους προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για την δημιουργία εταιρικού σχήματος. Ο κ. Κανέλλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένας παρόχος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος για την δημιουργία ενός εθνικού δικτύου.

Δομικός διαχωρισμός

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η επιλογή μιας τέτοιας λύσης συνιστά ένα είδους δομικού διαχωρισμού των εταιρειών οι οποίες θα είναι μέτοχοι της εταιρείας στην οποία θα εισφέρουν τα δίκτυά τους ενώ οι ίδιες θα παραμείνουν ουσιαστικά ως πάροχοι της υπηρεσίας.

Μια τέτοια λύση συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει από τους εναλλακτικούς ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολη θα πρέπει να θεωρείται η σύμπραξη του ΟΤΕ ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο δίκτυο όλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v