Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πλαίσιο για την ευρυζωνικότητα

Δράσεις σε δύο επίπεδα για την προώθηση της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη τη χώρα περιλαμβάνει η στρατηγική του υπουργείου Υποδομών. Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕΤΤ για ρυθμιστές. Ποιος ο ρόλος της Deutsche Telekom.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Νέο πλαίσιο για την ευρυζωνικότητα
Δράσεις σε δύο επίπεδα για την προώθηση της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη τη χώρα περιλαμβάνει η στρατηγική του υπουργείου Υποδομών. 

Το σχέδιο
ανέλυσε ο υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με θέμα «Οι προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης» που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών αλλά και στην δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα ευνοήσει την ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς.

Αναφερόμενος στην δημιουργία της νέας εθνικής υποδομής δικτύου οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι το έργο προχωρά καθώς έχει επιλεγεί τεχνικοοικονομικός σύμβουλος, ο οποίος θα καταρτίσει την μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επιλογή νομικού συμβούλου.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι παράλληλα θα προχωρήσουν και συμπληρωματικά έργα. Μεταξύ αυτών, η αξιοποίηση των υφιστάμενων μητροπολιτικών δακτυλίων οπτικών ινών σε 72 πόλεις της Ελλάδας με συνολικό μήκος πάνω από 1.000 χιλιόμετρα που διασυνδέουν πάνω από 5.000 κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος αλλά και η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές.

Σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι προσεχώς θα προχωρήσει η σναθεώρηση του Νόμου 3432/2006 όπου θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Οι τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, μεταξύ άλλων, στοχεύουν:

-στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του συνολικού πλαισίου για την προώθηση του ανταγωνισμού αλλά και την διασφάλιση ικανοποίησης των αναγκών των χρηστών.

-στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

-στην προστασία των καταναλωτών με την παροχή επαρκών διασφαλίσεων για τα δικαιώματα των χρηστών.

- στον εξοθρολογισμό της καθολικής υπηρεσίας.

Το σχέδιο νόμου πρόκειται σύντομα να τεθεί σε διαβούλευση.


Κανέλλος: Οι ρυθμιστές δεν είναι ανεξέλεγκτοι

Η επίτευξη των στόχων που θέτει το Ψηφιακό Θεματολόγιο δεν αποτελεί για την Ελλάδα πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Λεωνίδας Κανέλλος στην ομιλία του ο οποίος σημείωσε ότι για να διευκολυνθεί η εξάπλωση των δικτύων είναι επιτακτική η απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης για δίκτυα οπτικών ινών και η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταθμώ βάσης της κινητής τηλεφωνίας.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα τα νέα δίκτυα εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και ειναι ενιαίοι σε όλα τα κράτη σημείωσε ο κ. Κανέλλος τονίζοντας παράλληλα ότι οι Ρυμθμιστές δεν είναι ανεξέλεγκτοι, αλλά ρυθμίζονται από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και μάλιστα με αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο.

Η αναφορά του κ. Κανέλλου έχει την δική της σημασία και λόγω της έντονης συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα και φέρει την Deutsche Telekom να ζητά "χαλάρωση" των ρυθμίσεων της αγοράς ως αντάλλαγμα για την αποδοχή εξαγοράς επιπλέον ποσοστού στον ΟΤΕ.

Για το θέμα των αδειών κινητής τηλεφωνίας ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ σημείωσε ότι Επιτροπή υιοθετεί όχι εισπρακτική αλλά μια αναπτυξιακή λογική που λαμβάνει υπόψη της την κατάσταση της αγοράς, καθώς και τη μη εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Για την μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ο κ. Κανέλλος υποστήριξε ότι πλέον τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v