Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το πιστόλι στον κρόταφο!

Για συναίνεση «εδώ και τώρα» πιέζει ο ευρωπαϊκός παράγοντας, απειλώντας με ντόμινο εξελίξεων. Σκληρή προειδοποίηση Γιούνκερ-ΔΝΤ για 5η δόση. «Ρώσικη ρουλέτα» με τις πρόωρες εκλογές. Στον Α. Σαμαρά το... μπαλάκι.

Με το πιστόλι στον κρόταφο!
Στη σκιά ενός πιθανού ντόμινο εκρηκτικών εξελίξεων συνεδριάζουν σήμερα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Οι ίδιες δε οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρώπης δίνουν υπόσταση στις φήμες που κυκλοφόρησαν από χθες το μεσημέρι (και διαψεύστηκαν από κυβερνητικά στελέχη) ότι ο πρωθυπουργός σήμερα θα θέσει δίλημμα είτε συναίνεσης σε ορισμένα έστω κρίσιμα θέματα (κι ενδεχομένως συνευθύνης μέσω ενός μικτού κυβερνητικού σχήματος, με πρόσωπα κοινής αποδοχής - ήτοι ενός τύπου κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»), είτε πρόωρων εκλογών.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η συναίνεση είναι πλέον προαπαιτούμενο όχι μόνον για την παροχή πρόσθετης βοηθείας προς την Ελλάδα, αλλά -στην πράξη-και για την εκταμίευση του ποσού της 5ης δόσης που προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα.

Με άλλα λόγια, το φάσμα της στάσης πληρωμών έρχεται πλέον σε πρώτο πλάνο, εάν οι δανειστές μας δεν «πειστούν» ότι αξίζουμε περαιτέρω βοήθεια.

Στην περίπτωση μάλιστα του Ολλανδού υπουργού Οικονομίας η απαίτηση για συναίνεση έγινε ανοικτά και ονομαστικά, με αντικείμενο τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να διασφαλιστούν η προώθηση και η εφαρμογή της δέσμης σκληρών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων.

Διαδικαστικά, τα πράγματα, όπως τα έθεσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ, έχουν ως εξής:

Το ΔΝΤ, προκειμένου να εκταμιεύσει τη συμμετοχή του στην 5η δόση, πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών της Ελλάδας, για τους επόμενους 12 μήνες (ήτοι τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2012 - κι αν ληφθεί υπ' όψιν ουσιαστικά ότι έρχονται άλλες δόσεις, μέχρι τις αρχές του 2013).

Με βάση τις ως τώρα επιδόσεις της χώρας μας, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί και κατά τον κ. Γιούνκερ οι απεσταλμένοι της τρόικας δεν πρόκειται να προσυπογράψουν ότι υπάρχει τέτοια διασφάλιση.

Θεωρητικά, το εμπόδιο θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν οι ευρωπαϊκές χώρες που βάζουν χρήματα μαζί με το ΔΝΤ έβαζαν και το μερίδιό του. Ο ίδιος όμως ουσιαστικά σχεδόν το αποκλείει, λέγοντας ότι πολλά κοινοβούλια (αναφέρει ορισμένα ονομαστικά, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας) «δεν είναι προετοιμασμένα να αποδεχτούν κάτι τέτοιο».

Είναι δε πιθανό ότι θα συμβεί το αντίθετο. Δηλαδή, κάποιες χώρες θα αρνηθούν και αυτές να καταβάλουν τα χρήματα που τους αναλογούν, όπως ήδη ανέφερε άλλωστε ορθά-κοφτά ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Σε σχέση με την «κατοχύρωση» των όρων του ΔΝΤ υπάρχει πάντα, τουλάχιστον θεωρητικά, και η λύση είτε της εθελοντικής ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους που λήγει το 2012 (μετατόπιση λήξεων) είτε και της «εθελοντικής» αντικατάστασης ομολόγων λήξεως του 2012-13, από τους ιδιώτες επενδυτές, με άλλα ομόλογα μεταγενέστερης λήξης. Μια συμφωνία, όμως, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί στο σύντομο διάστημα που απομένει μέχρι την ημερομηνία καταβολής της 5ης δόσης.

Πηγές του ΔΝΤ έχουν αναφέρει ως λύση και το ενδεχόμενο να αγοραστούν τα ομόλογα του 2012-13 από την ΕΚΤ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, τίποτε από τα παραπάνω δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.

Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο Euro2day.gr, κατόπιν αυτών, και προκειμένου να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο, πρέπει να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραχώρηση πρόσθετου πακέτου βοηθείας που να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας τουλάχιστον για το 2012 - 2013, με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς οι δόσεις του πακέτου των 110 δισ. λήγουν τους πρώτους μήνες του ίδιου έτους.

Ούτε κάτι τέτοιο όμως διαφαίνεται ως πιθανό, παρά μόνον εάν πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση στα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν, είτε αυτά αφορούν σε μείωση δαπανών και περιορισμό του κράτους είτε στους πρόσθετους φόρους και στα λοιπά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Επί της ουσίας το «μπαλάκι» των εξελίξεων δείχνει να βρίσκεται σήμερα στο γήπεδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αν. Σαμαρά, ο οποίος πάντως έως και χθες έκανε λόγο για εκβιασμούς που γίνονται προς τη Νέα Δημοκρατία, απορρίπτοντας τη συναίνεση, σε συνέχεια και όλων των προηγούμενων δηλώσεών του.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, μετά και τη συνάντηση που είχε πρόσφατα η τρόικα με στελέχη της Ν.Δ. ενδέχεται να υπάρξει και μερική υιοθέτηση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φορολογικό, υπό τη μορφή δέσμευσης ότι θα υλοποιηθούν τέτοιες προτάσεις μόλις βελτιωθεί η κατάσταση με τα ελλείμματα, ήτοι μετά το 2013. Σημειωτέον ότι ενδέχεται να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών και προτάσεις αναφορικά με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη διαχείριση των αποκρατικοποιήσεων.

Χαρακτηριστική ήταν χθες και η έκκληση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, για συναίνεση ώστε να μην καταστραφεί η χώρα. Η ίδια υποστήριξε ότι η σημερινή γενιά πολιτικών δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και πρόσθεσε πως η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί να κυβερνήσει χωρίς συναίνεση κι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις.

Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι εφόσον δεν μεταβληθούν οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο εξωτερικό σκηνικό, και αν δεν προκύψει πολιτική συναίνεση, τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση των κρατικών δαπανών), τότε η μόνη διέξοδος θα είναι η διενέργεια εκλογών με συνοπτικές διαδικασίες.

Πριν από τη διεξαγωγή τους, δε, θεωρούν δεδομένο πως θα υπάρξει από την πλευρά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ απαίτηση για ρητή δέσμευση των κομμάτων εξουσίας ότι αποδέχονται τους όρους ενός νέου μνημονίου, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία.

Λόγο για εκλογές έκανε χθες το βράδυ και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην περίπτωση όπου δεν επιτευχθεί συναίνεση και χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη καταστροφική.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v