Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφικτή η συναίνεση - δέχομαι προτάσεις

Η συναίνεση δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά είναι και εφικτή, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Πού συμφωνεί με ΝΔ. Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με αρχηγούς. Όχι Σαμαρά στους φόρους.

Εφικτή η συναίνεση - δέχομαι προτάσεις
Η συναίνεση δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά είναι και εφικτή, τόνισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου από το βήμα του ΣΕΒ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "με τη ΝΔ συμφωνούμε και ήδη υλοποιούμε μία σειρά από όσα προτείνουν ή και που μπορούμε να εξετάσουμε.

Ακολούθως, έδωσε μια σειρά από παραδείγματα, όπως:

• Αποκρατικοποιήσεις
• Διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου/ συμψηφισμός (ήδη το έχουμε ξεκινήσει, σημείωσε)
• Περιουσιολόγιο
• Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
• Παραθεριστική κατοικία
• Επαναπατρισμός κεφαλαίων
• Σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων»
• Ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων
• «Fast track» στη δικαιοσύνη
• Πρόταση για «εργασιακή εφεδρεία» –έχουμε άλλη άποψη αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε

Ακόμη και στο φορολογικό μέτωπο, όπου οι παραδοχές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δείχνουν εκ διαμέτρου αντίθετες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συναινετικός. "Ακόμη και εδώ, είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις", σημείωσε.


Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς - Όχι Σαμαρά στους φόρους

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς να προκύψει κάποια δέσμευση ή σύγκλιση απόψεων, με τον επικεφαλής της ΝΔ να δηλώνει ότι δεν θα παράσχει συναίνεση στα νέα μέτρα.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην αυριανή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια στις 10 το πρωί, καθώς η έλλειψη συναινετικής στάσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει οδηγήσει σε νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Α. Σαμαράς: Τέτοια συναίνεση δεν δίνω

Αντίθετος στην πολιτική της κυβέρνησης και στην επιβολή νέων φόρων δήλωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Η κοινωνία απαιτεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συναίνεση κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο.Τέτοια συναίνεση δεν δίνω" δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Oι νέοι φόροι παραλύουν την οικονομία, υποστήριξε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Ο Γ. Παπανδρέου εμμένει στην ίδια λανθασμένη συνταγή, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσω", ανέφερε και πρόσθεσε: "Βασική θέση μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η μείωση των φόρων και όχι η αύξησή τους, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση".

Α. Τσίπρας: Έγκλημα κατά του λαού

"Δεν ήρθα να συζητήσω με τον Γιώργο Παπανδρέου την λεηλασία της κοινωνίας, αλλά ήρθα να πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό έγκλημα κατά του λαού", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Καρατζαφέρης: Να υπάρξει συνευθύνη

Πρέπει να υπάρξει συνευθύνη, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν ένα κομμάτι από το βάρος, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.


Μπακογιάννη: Μείωση βουλευτών στους 200

Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και τη διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, πρότεινε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους ο Φ. Κουβέλης

Την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε να διαμορφωθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.

"Όλα τα άλλα η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα", δήλωσε ο κ. Κουβέλης και ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.


To πλήρες κείμενο της δήλωσης του Αντ. Σαμαρά

"Η κυβέρνηση επιβαρύνει την οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα.

Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο…

Σε αυτήν την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω.

Υπενθυμίζω ότι το βασικό συστατικό της πρότασής μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η ασφυξία της αγοράς οφείλεται κυρίως στην πολιτική της άγριας υπερφορολόγησης των πάντων.

Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα, σε διαλυμένο χρηματιστήριο…

Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στη βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού.

Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Τα προτείναμε από τον Δεκέμβριο του 2009. Τώρα μόλις τα εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ή όπως η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες από τις προτάσεις μας στο Ζάππειο ΙΙ: αυθαίρετα, επαναπατρισμό κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία.
Όμως, λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση.

Και κάτι εξίσου σημαντικό:

Κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή αυτή απέτυχε σε όλα… Και κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες…

Σήμερα υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε νέες θυσίες. Χωρίς καμιά προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν έως τώρα.

Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα,

Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο. Όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα.

Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης. Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία...

Τέτοια συναίνεση δεν δίνω.

Με το Ζάππειο ΙΙ υπέδειξα τον δρόμο επανεκκίνησης της οικονομίας και επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.

Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση.

Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας.
Εμείς παραμένουμε αντίθετοι. Και προωθούμε την επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο".


Επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου - αποκρατικοποιήσεις υπό προϋποθέσεις

Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, της στρατηγικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά κατά της περαιτέρω αύξησης των φόρων και των αποκρατικοποιήσεων μόνο για ταμειακό αποτέλεσμα τάχθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τη συναίνεση την είχε προσφέρει από τις αρχές του 2010, αλλά η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. "Τώρα σε τι να συναινέσω; Σε αυτό που αποδείχθηκε λάθος;", τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ν.Δ. συμφωνεί με τους στόχους, όπως να μειωθεί και να εκμηδενιστεί το έλλειμμα, να ελεγχθεί και να αποκλιμακωθεί το χρέος, αλλά με επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου στη βάση των προτάσεων που κατέθεσε στο Ζάππειο ΙΙ.

"Δεν πρόκειται με τίποτε να προσυπογράψω την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Δεν πρόκειται να δώσω συναίνεση στον περαιτέρω φορολογικό στραγγαλισμό της οικονομίας.
 
Επιμένω σε μια στρατηγική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Επιμένω σε μια στρατηγική αποκρατικοποιήσεων με αναπτυξιακό, όχι μόνο με ταμειακό αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται να δεχθώ πώληση ενός μετοχικού πακέτου της ΔΕΗ σε ένα πτωτικό χρηματιστήριο, χωρίς προηγούμενο σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε αυτά που πρέπει, υπό άλλους όρους, να αποκρατικοποιήσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Γ. Παπανδρέου στο ΣΕΒ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v