Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρέχει να προλάβει τώρα η κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει χθες η κυβέρνηση, μετά τις έντονες πιέσεις που έχει δεχτεί από την Ευρώπη «να κάνει κάτι», ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει ακόμα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τρέχει να προλάβει τώρα η κυβέρνηση
Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει χθες η κυβέρνηση, μετά τις έντονες και επαναλαμβανόμενες πιέσεις που έχει δεχτεί από την Ευρώπη «να κάνει κάτι», ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει ακόμα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στις περιπτώσεις όπου καταργούνται φορείς και χάνονται οι θέσεις εργασίας. Παράλληλα, παραδέχτηκε επίσης για πρώτη φορά ότι φέτος θα απαιτηθούν νέα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αποκλίσεις και να μειωθεί το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ, αντί για 3 δισ. ευρώ που ο ίδιος υποστήριζε μέχρι πρότινος.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε συμβούλους αποκρατικοποίησης για οκτώ projects, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σηματοδοτήσει ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα επισπευστεί.

Τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση χθες έκανε ένα βήμα μπροστά. Πρώτον, έδειξε ότι θα προχωρήσει στη συρρίκνωση του κράτους μέσω της περαιτέρω μείωσης των δαπανών, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν απολύσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα των απολύσεων έχει συζητηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας τις τελευταίες μέρες. Η τελευταία φαίνεται να πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς βλέπει ότι οι υπόλοιποι σχεδιασμοί της κυβέρνησης δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Από τα 26 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοικονομήσει η χώρα από φέτος έως και το 2015, μόλις τα 8 με 10 δισ. ευρώ εγκρίνει η τρόικα. Τα υπόλοιπα είτε θεωρεί ότι θα πρέπει να στοιχειοθετηθούν καλύτερα (περίπου 6 δισ. ευρώ) είτε τα έχει απορρίψει ως «μη μέτρα».

Δεύτερον, με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τους συμβούλους αποκρατικοποίησης, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στόχος είναι να επιταχυνθεί.

Μεταξύ των projects που απέκτησαν σύμβουλο είναι και αυτό του ΟΠΑΠ. Εκτός από την επέκταση της σύμβασης που υπάρχει με το Δημόσιο, ο σύμβουλος θα ασχοληθεί και με την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του κράτους στον οργανισμό (34%). Η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι ίσως ο ΟΠΑΠ πωληθεί ακόμα και φέτος αντί του 2012 που είναι προγραμματισμένο.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα έχει θέσει ως deadline για την πρώτη αποκρατικοποίηση τον Ιούνιο. Δεν αποκλείεται μέσα στον επόμενο μήνα να πωληθεί το 10% -τουλάχιστον- του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, με βάση την υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. Πάντως, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει την προκήρυξη διαγωνισμών για τα projects που θα αποδώσουν το μεγαλύτερο μέρος των 15 δισ. ευρώ στη διετία 2011 - 2012, έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, τότε στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι θα αντιστραφεί το κλίμα και θα αποδειχτεί πως η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη μείωση του χρέους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η αγορά δεν φάνηκε να πείθεται από τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Το χρηματιστήριο αντέδρασε αρνητικά, ενώ και τα spreads κινήθηκαν ανοδικά. Αυτό αποδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και για την άμεση προώθηση ιδιωτικοποιήσεων εισηγμένων ΔΕΚΟ.

Η αντίδραση της αγοράς καταδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν, έχει ζητηθεί από την ευρωζώνη μία λίστα με τις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Κάτι που αναμένεται να κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, για να κάμψει τις αντιδράσεις τόσο των αγορών όσο και -κυρίως- των ομολόγων του, ώστε να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v