Δέσμη μέτρων για το κέντρο της Αθήνας

Φορολογικά και οικονομικά μέτρα για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας θεσμοθέτησε το ΥΠΟΙΚ μια μέρα μετά την υιοθέτηση δέσμης μέτρων για το κέντρο από το υπουργικό συμβούλιο. Οι φοροαπαλλαγές για αποκατάσταση.

Δέσμη μέτρων για το κέντρο της Αθήνας
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος θα είναι ο συντονιστής των δράσεων για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου, όπου ήταν παρόντες ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, και ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν:

- Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, τις οποίες θα συντρέχουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.

- Στοχευμένες δράσεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

- Μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.

- Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.

- Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.

- Μείωση αστικών αξιών στο κέντρο της Αθήνας.

- Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων του κέντρου σε φοιτητικές εστίες.

Η παρέμβασή μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, δεν αποσκοπεί απλώς στην αυτονόητη ασφάλεια του κέντρου, αλλά στο να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της.

Φορολογικά κίνητρα για το ιστορικό κέντρο

Η επιστροφή των χαμένων χρήσεων και η εγκατάσταση νέων κατοίκων στις περιοχές “Γεράνι” και Κεραμεικός- Μεταξουργείο, του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, είναι ο επιδιωκόμενος στόχος των φορολογικών και οικονομικών μέτρων, που θεσμοθέτησαν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα κίνητρα αποβλέπουν αφενός στην αποκατάσταση κτιρίων και αφετέρου στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές.

Συγκεκριμένα, για την περιοχή “Γεράνι” το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρέχεται φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης των κατοικιών.

Για έργα κόστους μέχρι 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα εκπίπτει, επί μία δεκαετία, από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ακινήτου με χρήση κατοικίας.

Ρύθμιση γίνεται και για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων.

Επιπλέον, προβλέπεται η χορήγηση κινήτρου για τις αγοροπωλησίες ακινήτων που θα γίνουν στην περιοχή αυτή για χρονικό διάστημα 2 ετών.

Σχετικά με φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης των κατοικιών στην περιοχή Κεραμεικός- Μεταξουργείο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε έκπτωση, επί μία δεκαετία, από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος του 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ακινήτου με χρήση κατοικίας, για έργα κόστους μέχρι 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυτή τη φορά.

Όπως και για στην περίπτωση της περιοχής “Γεράνι” και στην περιοχή Κεραμεικός-Μεταξουργείο προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικά ποσοστά κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, για τα ισόγεια καταστήματα, τους κοινόχρηστους χώρους και τις όψεις των οικοδομών καθώς και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως γραφεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v