Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ των επενδυτών στις ΑΠΕ

Τη στιγμή όπου η πραγματική οικονομία βουλιάζει μέρα με τη μέρα, η πράσινη ανάπτυξη και η παραγωγή πράσινης ενέργειας στην οποία, θεωρητικά, ομνύει η κυβέρνηση κατατρύχονται από καινοφανείς κακοδαιμονίες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ των επενδυτών στις ΑΠΕ
Τη στιγμή όπου η πραγματική οικονομία βουλιάζει μέρα με τη μέρα, η πράσινη ανάπτυξη και η παραγωγή πράσινης ενέργειας στην οποία, θεωρητικά, ομνύει η κυβέρνηση κατατρύχονται -εκτός από τις γνωστές- και από καινοφανείς κακοδαιμονίες.

Αυτές δεν είναι άλλες από τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει στις επενδύσεις η ΔΕΗ, με την ιδιότητα του διαχειριστή του δικτύου, καθώς καθορίζει σειρά προτεραιότητας και κόστος για τις συνδέσεις και στην ουσία με όρους πλήρους αδιαφάνειας καθορίζει ποιες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν και ποιες όχι.

Το σκηνικό της «μιζέριας» αναδεικνύεται ανάγλυφα στη δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων, για τους όρους σύνδεσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στα δίκτυα. Ένα επιπλέον στοιχείο που προέκυψε από τη διαβούλευση είναι και ένας ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ.

Τα αιολικά κατά των φωτοβολταϊκών, τα μικρά φωτοβολταϊκά κατά των μεγάλων, αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι ευνοεί υπέρμετρα τα ηλιακά συστήματα, ενώ όλοι «τα έχουν» με τη ΔΕΗ και με τις αδιαφανείς διαδικασίες που εφαρμόζει και οι οποίες αφήνουν υπόνοιες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Μάλιστα, ορισμένοι ιδιώτες από την Εύβοια κάνουν εκτενείς αναφορές σε αυτά που διαδραματίστηκαν στα πρακτορεία της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και στη Χαλκίδα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, κάποιοι -λίγοι- επενδυτές, προφανώς ειδοποιημένοι εκ των έσω, βρέθηκαν στις πρώτες σειρές κατάθεσης αιτήσεων και με τις πολλές αιτήσεις που κατέθεσε ο κάθε ένας κάλυψαν το σύνολο της διατιθέμενης χωρητικότητας των δικτύων, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού άλλους που πήγαιναν «με τον σταυρό στο χέρι».

Το σημαντικό είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή με την έκθεση επί των παρατηρήσεων αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος τους και ξεκινά διαδικασία για συμμόρφωση της ΔΕΗ, ως προς τους κανόνες διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης, δίκαιης τιμολόγησης των έργων που αναλαμβάνει κ.λπ. κ.λπ.

Αδιαφάνεια

Από τις παρατηρήσεις που έκαναν συλλογικοί φορείς επενδυτών και μεμονωμένοι επενδυτές, τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζουν έχουν να κάνουν με τα εξής: 

* Αδιαφάνεια ως προς τις δυνατότητες του δικτύου να απορροφήσει ενέργεια. 
* Έλλειψη ενημέρωσης των επενδυτών από τις υπηρεσίες δικτύου της ΔΕΗ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν. 
* Χρεώσεις κατά βούληση για τα έργα διασύνδεσης. 
* Αδιαφάνεια ως προς τη σειρά προτεραιότητας κατάθεσης αιτήσεων κ.λπ. και μη ενημέρωση ενδιαφερομένων, με τη δικαιολογία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΡΑΕ αφορούν κυρίως στα εξής: 

* Κατάρτιση και δημοσιοποίηση από τη ΔΕΗ οδηγού σύνδεσης και λειτουργίας σταθμών ΑΠΕ, για διαφορετικές τεχνολογίες και διαφορετικά επίπεδα τάσης. Αυτός θα πρέπει να καλύπτει θέματα λειτουργίας και ελέγχου. 

* Ανάρτηση όλων των πληροφοριών αναφορικά με την κατάσταση των ηλεκτρικών δικτύων στον ιστότοπο της ΔΕΗ, το ταχύτερο δυνατό, οι οποίες θα πρέπει να επικαιροποιούνται. 

* Ανάρτηση στον ίδιο ιστότοπο των αιτήσεων που δέχεται η ΔΕΗ, όπως το κάνει ήδη η ΡΑΕ. Μάλιστα, η Αρχή σημειώνει ότι θεωρεί κρίσιμη τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών πληροφοριών (μεθοδολογίες, κατάσταση του δικτύου, προγραμματιζόμενη ανάπτυξη), αναμένοντας την εισήγηση της ΔΕΗ για τα κορεσμένα δίκτυα, προκειμένου να διαμορφώσει συνολική εικόνα για τα θέματα αυτά. 

* Ως προς τις χρεώσεις για τις συνδέσεις των μονάδων ΑΠΕ με το δίκτυο, η ΡΑΕ θα αξιολογήσει το ύψος τους, αξιοποιώντας τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι επενδυτής ανέφερε πως για φωτοβολταϊκό 100 κιλοβάτ του ζητήθηκε από τη ΔΕΗ, για 3 κολόνες, να καταβάλει 16.500 ευρώ, ποσό που θεωρείται υπερβολικό.

Επιπλέον, η ΡΑΕ ζητά από τη ΔΕΗ να διαχωρίζει τις χρεώσεις για εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν από τρίτους από τις χρεώσεις οι οποίες αφορούν σε εργασίες που εκτελούνται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ (όπως είναι οι εργασίες παραλαβής των έργων σύνδεσης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v