Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδειες για 17 νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών

Αδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για 17 νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 167 MW, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης. Νέο θεσμικό και χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Αδειες για 17 νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών
Αδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για 17 νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 167 MW, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης. Τα νέα έργα είναι κυρίως αιολικά πάρκα και ένα έργο βιομάζας.

Οι άδειες χορηγήθηκαν μετά από αξιολόγηση και θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Τα νέα έργα είναι βιώσιμα οικονομικά, χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και όταν λειτουργήσουν αναμένεται να παράγουν περί τις 460 GWh το χρόνο, μειώνοντας τη ρύπανση ετησίως κατά 400.000 τόνους περίπου διοξειδίου του άνθρακα.

Στη λίστα των εταιριών που έλαβαν αδειδοτήσεις περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες ΔΕΗ και Ρόκας.

Συγχρόνως ο υφυπουργός Ανάπτυξης προχώρησε σε τροποποιήσεις υπαρχουσών αδειών παραγωγής. Οι τροποποιήσεις αφορούν μεταβολή της θέσης ή της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ή του μετοχικού σχήματος των φορέων υλοποίησης. Τροποποιήθηκαν 18 άδειες συνολικής ισχύος 166 MW (αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά έργα, σταθμοί βιοαερίου).

Η επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει ήδη προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτικούς φορείς και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα έτη.

Με σκοπό την διευκόλυνση και υποστήριξη των υποψήφιων επενδυτών το Υπουργείο Ανάπτυξης:



* Ετοιμάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων ΑΠΕ σε στενή συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη ΡΑΕ και τους φορείς της αγοράς,

* Προωθεί τη διαμόρφωση του Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ ώστε να θωρακίσει τις επενδύσεις σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές,

* Προωθεί τη συμμόρφωση της χώρας με τις επιταγές των ευρωπαϊκών Οδηγιών που αφορούν ειδικότερα τις ΑΠΕ, την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Εμπορία Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων,

* Προωθεί την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου για τη Γεωθερμία με την έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα Βιοκαύσιμα καθώς και τη Χρηματοδότηση από Τρίτους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα θέσει σε δημόσιο διάλογο ολοκληρωμένη πρόταση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v