Φοροδιαφυγή: Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση

Την τελευταία ευκαιρία της να δείξει ότι μπορεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή έχει σήμερα η κυβέρνηση, λίγο πριν καταφθάσει στην Αθήνα η τρόικα για τον σημαντικότερο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Φοροδιαφυγή: Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση
Την τελευταία ευκαιρία της να δείξει ότι μπορεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή έχει σήμερα η κυβέρνηση, λίγο πριν καταφθάσει στην Αθήνα η τρόικα για τον σημαντικότερο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής. Από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα της τάξεως των 7 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, όμως η τρόικα εκφράζει πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό.

Οι πιστωτές μας θα ήθελαν να δουν αποτελέσματα και όχι να ακούσουν ξανά ανακοίνωση νέων στόχων, που η Ιστορία έχει δείξει ότι δεν επιτυγχάνονται. Άλλωστε, μεταξύ των ζητημάτων που θα εξετάσουν αυτές τις μέρες οι εκπρόσωποί της είναι εάν το πρόγραμμα στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση για τη μείωση της φοροδιαφυγής μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.

Ενδεικτικό της στάσης τους απέναντι στις ανακοινώσεις για την έλευση εσόδων είναι ότι πριν από περίπου έναν μήνα, όπου βρίσκονταν στην Αθήνα οι επικεφαλής της, ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να μειώσει τους φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει για τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα περιλαμβάνονται:

- Το άνοιγμα των λογαριασμών.
- Εκτεταμένοι έλεγχοι αρχικά σε 1.700 φυσικά πρόσωπα.
- Εντατική παρακολούθηση (σε καθημερινή βάση) της αποτελεσματικότητας των εφοριών.
- Εκσυγχρονισμός ελεγκτικών υπηρεσιών με την ένταξη των εργαλείων ελέγχου Elenxis και Sesam στον ελεγκτικό μηχανισμό.
- Αύξηση των ελέγχων σε φορείς που δηλώνουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
- Έλεγχοι σε φορολογουμένους με καταθέσεις στο εξωτερικό.
- Το πόθεν έσχες για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Πέραν αυτών, η τρόικα έχει στο στόχαστρο των ελέγχων της τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος έως και το 2015, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Πληροφορίες θέλουν η τρόικα να ασκεί πιέσεις για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, καθώς η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν μόνες τους χρηματοδότηση και να μη βασίζονται πλέον σε αυτήν.

Για τις αποκρατικοποιήσεις η στάση της τρόικας είναι δεδομένη. Θέλει να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να περιλαμβάνουν γενναίες αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα συμμετέχουν πλέον ως μόνιμα μέλη η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως θα δοθεί βάρος στις υποθέσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, του ΟΤΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, τόσο για τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ για φέτος όσο και για τα 23 δισ. ευρώ για το 2012 - 2015, η τρόικα πιέζει για τον ολοένα και μεγαλύτερο περιορισμό του κράτους. Δεδομένου ότι από το σκέλος των εσόδων τίποτα δεν είναι βέβαιο, θα πρέπει να μειωθεί το κράτος, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v