Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ των μεταρρυμθίσεων η Alpha

Η Ελλάδα προχώρησε το 2010 σε δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς των οποίων η αντιοικονομική λειτουργία οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2009.

Υπέρ των μεταρρυμθίσεων η Alpha
Η Ελλάδα προχώρησε το 2010 σε δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς των οποίων η αντιοικονομική λειτουργία οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2009.

Ενδεικτικά αναφέρονται η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος και του Συστήματος Υγείας, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Κεντρική Κυβέρνηση, στις ΔΕΚΟ, στο Φορολογικό Σύστημα, στα κλειστά επαγγέλματα και σε άλλους τομείς.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προκάλεσαν αναπόφευκτα μεγάλες αντιδράσεις από θιγόμενες ομάδες συμφερόντων και οδήγησαν σε ουσιαστική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2010, συμβάλλοντας στην μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά - 4,5%, με αρνητικές επιπτώσεις ιδιαιτέρως στην είσπραξη των προγραμματισμένων φορολογικών εσόδων και των εσόδων από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι, η δημοσιονομική προσαρμογή εμποδίστηκε σε κάποιο βαθμό από τις μεταρρυθμίσεις το 2010 για τους ακόλουθους λόγους:

α) Οι συνεχείς κινητοποιήσεις
των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, έθεσαν αξεπέραστα εμπόδια στην προσπάθεια για την έγκαιρη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού πράγμα που οδήγησε σε αύξηση (αντί για μείωση) της φοροδιαφυγής το 2010.

β) Η εκλογίκευση και η αποκατάσταση της πλήρους διαφάνειας στα οικονομικά των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ συνέβαλε στην αποκάλυψη μεγαλύτερου ελλείμματος σε αυτούς τους οργανισμούς, το οποίο προερχόταν και από προηγούμενα έτη αλλά επιβάρυνε εξολοκλήρου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2010.

Ωστόσο, παρόλα αυτά, η μείωση του ελλείμματος που επιτεύχθηκε το 2010 ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη από τις χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την άλλη πλευρά, οι ανωτέρω δραστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχίζονται και
βελτιώνονται το 2011 και στα επόμενα έτη, αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στη
δημοσιονομική προσαρμογή από το 2011
, αλλά και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας από το 2012 και στα επόμενα έτη, αναφέρει η Alpha Bank.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v