Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή στο ΣτΕ για το όριο συναλλαγής €3000

Στο ΣτΕ προσέφυγαν δύο έλληνες πολίτες ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του υπουργού Οικονομικών που αφορά συναλλαγές μέσω τραπεζών που υπερβαίνουν τα €3.000.

Προσφυγή στο ΣτΕ για το όριο συναλλαγής €3000
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο έλληνες πολίτες ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο και η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία υποχρεώνονται οι πολίτες να συναλλάσσονται μέσω τραπεζών με επιταγές ή πιστωτικές κάρτες για αγοραπωλησίες και παροχές υπηρεσιών που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ (σ.σ. μετα το 2012 το όριο είναι 1.500 ευρώ).

Σύμφωνα με τον Ν. 3842/2010 και την απόφαση του υπουργού Οικονομικών ( 9.2.2011) « φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από επιτηδευματίες , για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω τραπέζης με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού η με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των υπόψη στοιχείων με μετρητά». Για το 2011 κατώτερο όριο συναλλαγής ορίστηκε το ποσό των 3.000 ευρώ και το για το 2012 το ποσό των 1500 ευρώ.

Στην προσφυγή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι βάσει του νέου μέτρου θα υποχρεωθούν να γίνουν κάτοχοι χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας γεγονός που προϋποθέτει την αναγκαστική σύναψη τραπεζικής σύμβασης παρά τη θέλησή τους.

Περαιτέρω , οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι καλούνται να συνεργάζονται με τράπεζες σε μια περίοδο που λόγω της κρίσης ενέχει κινδύνους καθώς η τράπεζα που θα συμβληθούν ενδέχεται να βρεθεί σε αδυναμία ή υπερημερία πληρωμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v