Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Δεν αποκλείει συμβιβασμό για Κερατέα

Υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης που θα δώσει τέλος στη «μάχη» των σκουπιδιών στην Κερατέα τάσσεται πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα επιδιώξει τη συναίνεση των κατοίκων της Κερατέας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΥΠΕΚΑ: Δεν αποκλείει συμβιβασμό για Κερατέα
Υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης που θα δώσει τέλος στη «μάχη» των σκουπιδιών στην Κερατέα τάσσεται πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε αντίθεση με τη σκληρή στάση που τήρησε όλο το προηγούμενο διάστημα, συντηρώντας ουσιαστικά το κλίμα έντασης στην περιοχή, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα επιδιώξει αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κατοίκων της Κερατέας για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων διαχείρισης απορριμμάτων.
 
Έτσι, στη συνάντηση που θα έχει αύριο το απόγευμα με τους φορείς του δήμου Λαυρεωτικής, η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα προσέλθει με στόχο να βρεθεί εκείνη η λύση που θα τύχει της αποδοχής των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα δεν θα ανατρέπει ριζικά τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Πάντως, από την πλευρά τους οι «αντάρτες» της Κερατέας, έχοντας κερδίσει πόντους στη διαμάχη για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, θα προσπαθήσουν να πείσουν το ΥΠΕΚΑ ότι η πρόταση για τη δημιουργία μονάδας μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων της ανατολικής Αττικής και ενός εργοστασίου αεριοποίησης εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου της περιοχής αποτελεί την καλύτερη λύση. Η πρόταση αυτή είχε, όμως, απορριφθεί παλαιότερα από το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ στην Κερατέα θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και εκείνο που ουσιαστικά θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στη «χρυσοφόρα» αυτή δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών επέμεναν μέχρι πρόσφατα στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, δίπλα στους νέους ΧΥΤΑ (Φυλής, Λιοσίων, Γραμματικού και Κερατέας) πρόκειται να κατασκευαστούν από ιδιώτες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για διάστημα 25 ετών τέσσερις μονάδες επεξεργασίας των περίπου 2,3 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή του ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει να αναπτύξει και να λειτουργήσει τις τέσσερις αυτές μονάδες βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας και η διεξαγωγή του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Κερατέας.
 
Τυχόν ακύρωση του ΧΥΤΑ Κερατέας οδηγεί ουσιαστικά σε αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου και κατ’ επέκταση σε πολύμηνες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την προώθηση των συμφερόντων των ιδιωτών που διεκδικούν την ανάπτυξη των τεσσάρων μονάδων.

Σημειώνεται ότι για τη χρυσοφόρα σύμβαση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι όμιλοι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ και Intrakat, χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι διεκδικητές όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον διαγωνισμό.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v