Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση ΤτΕ για φαύλο κύκλο

Στον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και ύφεσης κινδυνεύει να πέσει η οικονομία, εάν δεν "ξυπνήσει" η κυβέρνηση. Ο Γ. Προβόπουλος διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις που μπορεί "να τινάξουν στον αέρα" τις μέχρι σήμερα προσπάθειες.

Προειδοποίηση ΤτΕ για φαύλο κύκλο
Για τον κίνδυνο να βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και ύφεσης η ελληνική οικονομία προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος, ασκώντας έντονη κριτική στο μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο.

Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι το μνημόνιο και τα μέτρα που περιγράφονται σε αυτό μπορούν να αποτελέσουν το διαβατήριο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν ολοκληρωτικά και όχι αποσπασματικά.

Στο σημείο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να «κουράζεται» στην προώθηση των αναγκαίων μέτρων και μεταρρυθμίσεων και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

«Η δημοσιονομική πορεία, μετά την ισχυρή εκκίνηση που έγινε, εμφανίζει στις αρχές του 2011 σημεία κόπωσης και αποκλίσεις από τους στόχους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεσή του για το 2010.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει ότι «η μερική ή η αποσπασματική εφαρμογή των πολιτικών που έχουν ήδη νομοθετηθεί, εξαγγελθεί ή προταθεί μπορεί όντως να εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου προσαρμογής - ύφεσης».

«Αντίθετα», συμπληρώνει, «η συγχρονισμένη και ισορροπημένη εφαρμογή τους μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία θα βρεθεί σε έναν "ενάρετο" κύκλο».

Επί της ουσίας, ο κ. Προβόπουλος διαπιστώνει πολλές «καθυστερήσεις» και «δυσκολίες» από πλευράς κυβέρνησης, οι οποίες ναρκοθετούν την έξοδο της χώρας από την κρίση. Για τον λόγο αυτόν ζήτησε και την «ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας».

Στο σκέλος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ο κ. Προβόπουλος προτείνει να δοθεί έμφαση στην περικοπή δαπανών, καθώς «θα πρέπει να εξαλειφθούν οι παράγοντες που γεννούν ελλείμματα».

Άλλωστε, σημειώνει ότι στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων στη ρίζα τους «δεν υπήρξε ακόμη ουσιαστική βελτίωση». Δηλαδή, δεν υπήρξε βελτίωση σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, οι πολυάριθμοι οργανισμοί, η τοπική αυτοδιοίκηση και η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι «δεν προχωρούν όσο βαθιά χρειάζεται» και αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα τότε η ύφεση θα ήταν ηπιότερη.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ψηφίστηκαν σημαντικά νομοθετήματα, που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, στα κλειστά επαγγέλματα και στην αγορά εργασίας, και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε πρόοδος.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν όσο βαθιά χρειάζεται, ενώ συχνά η εφαρμογή τους καθυστερεί, είτε επειδή προσκρούει σε διοικητικές δυσλειτουργίες, είτε επειδή εκδηλώνεται διστακτικότητα λόγω αντιδράσεων».

Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Προβόπουλος δίνει έμφαση και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο όμως για να φέρει αποτελέσματα θα πρέπει να εφαρμοστεί «με τόλμη και ταχύτητα».

Ειδική αναφορά γίνεται στον νόμο για την προώθηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Στην έκθεση αναγράφεται ότι δεν λειτουργεί στην πράξη, παρότι η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι επιβεβλημένη.

Μάλιστα, σημειώνεται πως «εάν οι προσαρμογές στους μισθούς δεν γίνουν με συντεταγμένο τρόπο, δηλαδή μέσω επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει στην αγορά "άτυπη" ή άτακτη ευελιξία».

Παράλληλα, κριτική στην κυβέρνηση ασκείται και για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί επικοινωνιακά την ύπαρξη και την εφαρμογή του μνημονίου.

Ο κ. Προβόπουλος κάνει λόγο για «αποσπασματική και ελλιπή» ενημέρωση και δημόσια συζήτηση αναφορικά με τα αίτια της κρίσης. Έτσι, θεωρεί ότι το μνημόνιο «αντιμετωπίζεται συχνά ως υπαίτιο των συμπτωμάτων της κρίσης και όχι ως αναπόφευκτη παρέμβαση για την αντιμετώπισή της».

Συνεχίζοντας, υποστηρίζει ότι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων «αποδείχτηκε σε αρκετές περιπτώσεις άτολμη» και εκτιμά ότι η στάση μερίδας της κοινής γνώμης απέναντι στις αλλαγές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι «δεν είχε εξηγηθεί με πειστικό τρόπο η προτεινόμενη διέξοδος».

Βέβαια, ο κ. Προβόπουλος κάνει λόγο και για αντιδράσεις «που απλώς επιδίωκαν να μην αλλάξει τίποτα και να υπάρξει επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος», αναφερόμενος επί της ουσίας στους συνδικαλιστές και στις συντεχνίες.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v