Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Γράφουν-σβήνουν τα μέτρα μέχρι 16/5

Δεν αποκλείεται να χρειαστούν και άλλα μέτρα, αναφέρουν αξιωματούχοι. Ποιες οι επιφυλάξεις για τα μέτρα. Αλλού εστιάζουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αλλού το ΔΝΤ. Φόβοι ότι το πρόγραμμα θα μείνει στα χαρτιά.

Τρόικα: Γράφουν-σβήνουν τα μέτρα μέχρι 16/5
Έως τις 16 Μαΐου, όταν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέτρων 2012 - 2015 αλλά και το πακέτο του 2011 θα τεθούν ενώπιον του συμβουλίου του Εurogroup, οι αξιωματούχοι της τρόικας θα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι γκρίζες ζώνες του σχεδίου που έχει ανακοινώσει επί της αρχής ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο euro2day πως "εάν στο ξεκαθάρισμα διαπιστωθεί ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να κλείσουν οι τρύπες ή για να αλλάξουν και κάποια από τα ήδη υπάρχοντα τότε αυτό θα γίνει".

Οι ανησυχίες και τα ρίσκα, επισήμως, εξακολουθούν να είναι τα ίδια που ισχύουν εδώ και έναν χρόνο: φοροδιαφυγή, έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου, έσοδα και διαφθορά. Ανεπισήμως, εκφράζονται και άλλες ανησυχίες, όπως η επιμονή του οικονομικού επιτελείου να βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις.

Τελευταία διαφωνία διαπιστώθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι το τρίτο τρίμηνο του 2011 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, εκτιμήσεις που δεν φαίνεται να συμμερίζονται αρκετά στελέχη της τρόικας.

Η τρόικα γνώριζε εδώ και αρκετές μέρες ότι τα προγράμματα δεν είναι έτοιμα καθώς η εμπλοκή της στην κατάρτιση των μέτρων είναι καταλυτική. Η πίστωση χρόνου και η πολιτική και επικοινωνιακή στήριξη στις προθέσεις της κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα ξεκαθαρίσει εάν τα μέτρα του 2011, που βρίσκονται υπό κατάρτιση, είναι ικανά να ανακόψουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 

Οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη φοβούνται ότι, όπως και προηγουμένως, τα κρίσιμα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα μείνουν στα χαρτιά. Διαπιστώνουν ότι αρκετά από αυτά θα προκαλέσουν νέο γύρο οριζόντιων περικοπών, γεγονός που θα πλήξει περαιτέρω την παραγωγικότητα της χώρας και τις προσπάθειες για ανάπτυξη, η οποία παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο. Έχουν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους ως προς μεθόδους όπως η περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε να φανεί μείωση στις δαπάνες που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, και η μη απόδοση φόρου σε επιχειρήσεις που τον δικαιούνται.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επέλεξε να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να υπάρξει ταχεία προώθησή του. Δεν είναι τυχαία η δήλωση αξιωματούχου του ταμείου ότι "η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά είναι πλούσια χώρα σε πόρους, που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε αυτό να αποπληρωθεί".

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και εμπειρογνώμονες για τη θέσπιση των μέτρων αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας αμέσως μετά το Πάσχα και θα παραμείνουν μέχρι να έρθουν τα κλιμάκια ελέγχου και αξιολόγησης, στις αρχές Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v