"Βόμβα" Σημίτη: Αναδιάρθρωση χρέους και γρήγορα!

Υπέρ της συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε συνεργασία με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αλλά και τους πιστωτές μας τάσσεται με συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής" ο Κ. Σημίτης.

Βόμβα Σημίτη: Αναδιάρθρωση χρέους και γρήγορα!
Υπέρ της συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε συνεργασία με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αλλά και τους πιστωτές μας, τάσσεται με συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής" ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το ταχύτερο δυνατό, σε συνεννόηση ασφαλώς με τους Ευρωπαίους εταίρους της, και τονίζει ότι μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, ώστε "τα επόμενα 15 - 20 χρόνια να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη".

Ο κ. Σημίτης επαναλαμβάνει την επιχειρηματολογία του ότι η αποπληρωμή του χρέους προϋποθέτει επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν, υπενθυμίζοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το μνημόνιο σε ύψος και σε διάρκεια δεν έχουν επιτευχθεί έως τώρα σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Για τον λόγο αυτόν, θεωρεί ότι θα πρέπει είτε να περικοπεί το χρέος είτε να επιμηκυνθεί κατά πολύ ο χρόνος εξόφλησής του και να μειωθεί δραστικά το επιτόκιο πριν αυτό συμβεί αναπόφευκτα το 2013, όταν η χώρα θα αναγκαστεί να μπει στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, προϋπόθεση για την ένταξη στον οποίο είναι η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

"Οι αναδιαρθρώσεις είναι σκόπιμο να μην καθυστερούν", τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας γιατί τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζει ότι με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ η χώρα εξοφλεί παλαιούς ιδιώτες ομολογιούχους δημιουργώντας νέες υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Με την πάροδο του χρόνου το χρέος προς τους ιδιώτες ομολογιούχους (κυρίως στις τράπεζες του εξωτερικού) μετατρέπεται σε νέο χρέος προς τους διεθνείς οργανισμούς που μας στηρίζουν.

"Οι νέες αυτές υποχρεώσεις δεν μπορούν να περικοπούν γιατί προέκυψαν από αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια και συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεών της", τονίζει ο κ. Σημίτης και σημειώνει: "Όσο λοιπόν καθυστερεί η αναδιάρθρωση τόσο αυξάνεται το χρέος, που δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί. Περιορίζεται έτσι το αποτέλεσμα το οποίο επιδιώκεται, το χρέος παραμένει υψηλό".

Κατά τον ίδιο, η καθυστέρηση έχει επίσης αρνητική επίδραση στο κλίμα των αγορών, οι οποίες αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει το σύνολο του χρέους της. Έτσι, τα επιτόκια παραμένουν σε απαγορευτικά ύψη και η χώρα δεν μπορεί να επανέλθει στις αγορές.

"Υπό τις συνθήκες αυτές, η αναδιάρθρωση πρέπει να επαναφέρει σαφήνεια για το μέλλον. Πρέπει να είναι πειστική και να αποτελεί βιώσιμη λύση", τονίζει ο κ. Σημίτης

"Το ζητούμενο δεν είναι να τα καταφέρουμε κουτσά-στραβά με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Η πείρα δείχνει ότι μια λύση που κινείται στα απώτατα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας δεν είναι ενδεδειγμένη αντιμετώπιση ενός προβλήματος", σημειώνει.

Συμπληρώνει επίσης: "Είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια, που κατά τα διάφορα σενάρια είναι ο αναγκαίος χρόνος για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης, δεν θα προκύψουν οικονομικές αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου. Θα απορρυθμίσουν τον μηχανισμό τακτοποίησης του χρέους, που με τόση επιμέλεια και κόπο δημιουργήσαμε".

Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, να διερευνά τις διάφορες δυνατότητες (επιμήκυνση, κούρεμα απαιτήσεων), ώστε να επιλεγεί η σκοπιμότερη, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Ε.Ε., την ΕΚΤ το ΔΝΤ αλλά και τους πιστωτές μας.

Για τον σκοπό αυτόν χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, να συνταχθεί ομάδα με ειδικές γνώσεις, ικανή για διαπραγματεύσεις με κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., στη στελέχωση και τη λειτουργία της οποίας πρέπει να συμβάλει με την τεχνογνωσία της και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ομάδα με συνεχείς απόρρητες συνομιλίες θα αναλάβει να προετοιμάσει την όποια λύση επιλεγεί, καθώς, όπως τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, "οι αναδιαρθρώσεις δεν προαναγγέλλονται".

Θεωρεί ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την όποια λύση μόνο οι τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα των ταμείων, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στις συντάξεις, ενώ υπενθυμίζει πως σε όποια λύση επιλεγεί δεν θα υπάρξει επίπτωση στις καταθέσεις. "Οι καταθέτες δεν χάνουν τα λεφτά τους", τονίζει, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός στο εσωτερικό της χώρας.

Πιστεύει ότι οι τράπεζες και οι λοιποί ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων πρέπει να συμμετέχουν στο κόστος της ζημίας μιας αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επωμιστούν το κόστος μόνοι τους οι Έλληνες πολίτες και ιδίως εργαζόμενοι, με θυσίες 20ετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v