Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συζητήσεις Shell-ATE-Duke για την ΕΠΑ Αττικής

Συζητήσεις, κατά πολλούς προχωρημένες, έχει η Shell με τον συνεταίρο της στην ΕΠΑ Αττικής Duke Energy, όπως και με την Αγροτική Τράπεζα, για την εξαγορά του ποσοστού της Duke στην εταιρεία που διανέμει το φυσικό αέριο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Συζητήσεις Shell-ATE-Duke για την ΕΠΑ Αττικής
Συζητήσεις, κατά πολλούς προχωρημένες, έχει η Shell με τον συνεταίρο της στην ΕΠΑ Αττικής, Duke Energy, όπως και με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, για την εξαγορά του ποσοστού της Duke στην εταιρεία που διανέμει το φυσικό αέριο, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη έλεγχο στο μάνατζμεντ της εταιρείας.

Η εξέλιξη απρόσμενη εν πολλοίς, αποτελεί συνέχεια της αποτυχημένης προσπάθειας της ΑΤΕ, να πουλήσει το ποσοστό μετοχών της Duke που έχει ενεχυριασμένες, έναντι αρχικού δανείου 62 εκατομμυρίων ευρώ, που έπαψε να εξυπηρετείται.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Shell, προέβλεπε να πουλήσει και αυτή τις μετοχές της στην ΕΠΑ, στον επενδυτή που θα αγόραζε τις μετοχές της Duke, ώστε ο επενδυτής να διατηρήσει τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής, όπως προβλέπει η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο ο διαγωνισμός της ΑΤΕ για πώληση του ποσοστού της Duke, κρίθηκε άγονος στις αρχές Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι το ύψος των προσφορών που κατέθεσαν οι εταιρείες Μ+Μ (όμιλοι Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου) και Goldgas (Γερμανική) ήταν ασύμφορες από την Ελληνική τράπεζα, η οποία είχε σύμβουλο στην πώληση αυτή την Deutsche Bank.

Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που συζητήθηκαν ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η εξαγορά του ποσοστού της Duke από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου - ΔΕΠΑ, κάτι όμως που κρίθηκε ότι θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις από την Τρόικα καθώς στην ουσία θα σήμαινε κρατικοποίηση. Από την άλλη πλευρά η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αποεπένδυση από ζημιογόνα χαρτοφυλάκια, στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό της ΕΠΑ Αττικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η κίνηση της Shell να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του μειοψηφικού πακέτου και του μάνατζμεντ της εταιρείας, θα πρέπει να ερμηνευτεί περισσότερο ως επιχειρηματική κίνηση που επιδιώκει να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στο συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, ώστε στη συνέχεια να το μεταβιβάσει με συμφερότερους για την ίδια όρους.

Ο έλεγχος στο 49% της ΕΠΑ Αττικής, γίνεται μέσω της εταιρίας Attiki Denmark, στην οποία το 51% κατέχει η Duke και το 49% η Shell Gas & Power. Βάσει της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, το μάνατζμεντ της εταιρείας θα ασκείται από το 49%, ενώ μέτοχος του 51% παραμένει η ΔΕΠΑ, η οποί;α εκπροσωπείται στο δ.σ. της εταιρείας, χωρίς να συμμετέχει στην καθημερινή διοίκηση.

Σήμερα η ΕΠΑ Αττικής εξυπηρετεί 230.000 οικιακούς καταναλωτές, 5.300 επαγγελματικούς, 400 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς, μέσω ενός δικτύου 3.000 χιλιομέτρων, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 800.000 καταναλωτές. Η τιμολογιακή της πολιτική στηρίζεται σε φόρμουλα διατήρησης μίας διαφοράς 18% χαμηλότερα από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία σύμφωνα με τα στελέχη της, θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί σε περίπτωση αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v