Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παιχνίδι" με τη δόση Ιουνίου

Η τρόικα φαίνεται διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο του κακού προκειμένου να περάσουν οι νέες περικοπές χωρίς ενδοκυβερνητική ανταρσία, βάζοντας εμμέσως στο τραπέζι την απειλή μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Παιχνίδι με τη δόση Ιουνίου
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της τρόικας για τις σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την κατάρτιση του πακέτου μέτρων για το 2011 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο 2012 - 2014, που δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από τις αρχές Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σκιαγραφήσει το πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η δυσφορία την οποία πλέον μεταφέρουν αξιωματούχοι της τρόικας πιο ελεύθερα απ' ό,τι στο παρελθόν δεν έγκειται μόνο στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011 αλλά και στο γεγονός πως θεωρούν ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης. Ο μεν υπουργός Οικονομικών μετατοπίζει το βάρος των ευθυνών στους υπουργούς των μεγάλων υπουργείων, δείχνοντας έλλειψη πολιτικής βούλησης για τις περικοπές δαπανών, οι δε άλλοι υπουργοί φορτώνουν το ύψος των νέων μέτρων στον κ. Παπακωνσταντίνου, καταλογίζοντάς του ανέφικτη οικονομική πολιτική και εσωστρέφεια, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν τους ενημερώνει για τα ακριβή μέτρα που έρχονται.

Στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, που προφανώς διεξάγονται με φόντο την πιθανότητα ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών, η τρόικα φαίνεται πως αποφασίζει να σκληρύνει και άλλο τη στάση της.

Όπως έχει γράψει το euro2day, η πίστωση χρόνου που δίνεται είναι μέχρι τον Ιούνιο για να πάρει μπρος η κυβερνητική μηχανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας διαπιστώθηκαν η κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η έλλειψη αναπτυξιακού άξονα και η συνεχιζόμενη γραφειοκρατία.

Το βάρος κατάρτισης των μέτρων που έρχονται φαίνεται πως έπεσε για ακόμα μία φορά στους τεχνοκράτες της τρόικας , οι οποίοι, με βάση πληροφορίες, έχουν συστήσει στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μέτρα που θα βασίζονται κατά 2/3 στη μείωση των δαπανών και κατά 1/3 στην είσπραξη εσόδων, στρατηγική που απέτυχε το 2010.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, οι οποίες αποτυπώνονται ανά μήνα περίπου σε εκθέσεις προόδου, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, όπως αφήνεται να διαρεύσει τις τελευταίες μέρες, φαίνεται να υποστηρίζουν ότι οι περικοπές δαπανών θα αγγίξουν τους μισθούς, τα επιδόματα, το κλείσιμο των δημοσίων οργανισμών που δεν έχουν γίνει, ακόμα και θέσεις στο Δημόσιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Βεβαίως, το βάρος των αποφάσεων αυτών καλούνται πλέον να συνυπογράψουν, μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, και οι κ. Κατσέλη, Ρέππας, Λοβέρδος, Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης και Βενιζέλος, τα υπουργεία των οποίων θα επωμιστούν τον επόμενο γύρο περικοπών.

Η τρόικα φαίνεται διατεθειμένη να παίξει για άλλη μία φορά τον ρόλο του κακού προκειμένου να περάσουν οι νέες περικοπές χωρίς ενδοκυβερνητική ανταρσία, βάζοντας εμμέσως στο τραπέζι την πάγια απειλή μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου.

Μόνο που αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, αφού έχει διαμηνυθεί προς την κυβέρνηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δύσκολα θα δώσουν το πράσινο φως στην εκταμίευση δόσης και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανής.

Υπενθυμίζεται πως η εκταμίευση δόσεων είναι πολιτική απόφαση και όχι τεχνοκρατική. Δηλαδή, ακόμα και αν οι συστάσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι θετικές, το Εurοgroup έχει το δικαίωμα να τις απορρίψει εάν δεν πειστεί ότι η ελληνική οικονομία κινείται εντός των στόχων του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στη συνεδρίαση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου οι ενστάσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας κάμφθηκαν την ύστατη στιγμή έπειτα από ρητές διαβεβαιώσεις (και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων) πως θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, έστω και καθυστερημένα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διεμήνυσαν στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι πρέπει να λάβει αμέσως μέτρα και να εφαρμόσει πλήρως τους στόχους του μνημονίου χωρίς άλλες αναβολές. Ο πρόεδρος του Εurogroup, μάλιστα, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ των δαπανών και των εσόδων στην Ελλάδα.

Η σκλήρυνση της στάσης του Εurogroup εκφράστηκε μετά την ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου και δείχνει ότι η είσπραξη εσόδων παραμένει σημαντικά εκτός στόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v