Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον ΟΤΕ και ΔΕΗ

Στο «τραπέζι» των αποφάσεων βρίσκεται η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και της ΔΕΗ φέτος, με τον πρωθυπουργό να έχει πλέον τον τελικό λόγο.

Δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον ΟΤΕ και ΔΕΗ
Στο «τραπέζι» των αποφάσεων βρίσκεται η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και της ΔΕΗ φέτος, με τον πρωθυπουργό να έχει πλέον τον τελικό λόγο.

Το δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι εάν θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι προχωρά «δυνατά» στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή αν θα επιλέξει να μη «σπάσει αβγά» στο εσωτερικό.

Ως πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο της περαιτέρω πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ, αφού μέχρι και φέτος το Δημόσιο μπορεί να πωλήσει στη γερμανική Deutsche Telekom ποσοστό 10% σε τιμή που θα καθοριστεί βάσει του μέσου όρου του κλεισίματος της μετοχής των τελευταίων 30 ημερών, συν premium 15%.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αυτό μεταφράζεται σε έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, για τη ΔΕΗ υπάρχουν δύο πιθανά ενδεχόμενα:

Πρώτον, η πώληση κάποιων μονάδων. Δεύτερον, η περαιτέρω μετοχοποίηση της Επιχείρησης σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει πιθανόν και στο 10%.

Όλα αυτά είναι σενάρια και για να γίνουν πράξη φέτος χρειάζεται το πολιτικό «πράσινο φως».

Πέραν αυτών, για τον ΟΠΑΠ προχωρά η ανανέωση των αδειών των παιχνιδιών που διαχειρίζεται και μετά θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι για φέτος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει ενταχθεί η πώληση του 30% της ΔΕΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση εισηγμένων ΔΕΚΟ θα πρέπει να γίνουν κινήσεις αύξησης της αξίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v