Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telecoms: Γιατί καθυστερούν τα deals

Τι εμποδίζει τη συγκέντρωση δυνάμεων στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, αν και όλες οι επιχειρήσεις του χώρου διάκεινται θετικά - Οι προτεραιότητες για ΟΤΕ, Forthnet, CYTA, Hellas On Line.

Telecoms: Γιατί καθυστερούν τα deals
Τι εμποδίζει τη συγκέντρωση δυνάμεων στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, αν και όλες οι επιχειρήσεις του χώρου διάκεινται θετικά - Οι προτεραιότητες για ΟΤΕ , Forthnet , CYTA, Hellas On Line.

Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση δυνάμεων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών χαιρετίζεται από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου (σε αντίθεση με το παράδειγμα των τραπεζών), τα deals δεν λένε να έρθουν!

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley, η οποία περιγράφει τις εντυπώσεις της από τις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα με παράγοντες του κλάδου.

Έτσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hellas On Line φέρεται να είπε πως η συγκέντρωση στον κλάδο είναι επιβεβλημένη, όμως οι περισσότεροι από τους δυνητικούς υποψήφιους σε αυτήν τη φάση φαίνεται να προτιμούν να αναπτυχθούν περισσότερο, ώστε να αποτιμηθούν ακριβότερα από τους πιθανούς αγοραστές τους στο μέλλον. Αυτό όμως λειτουργεί αρνητικά για την αποτίμηση ολόκληρου του κλάδου.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι θέλουν τις συγχωνεύσεις καθώς, μπορεί μεν να αυξάνουν τα μερίδιά τους στη σταθερή τηλεφωνία και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, ωστόσο συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες και να υποχρεώνονται σε αρνητικές ταμειακές ροές.

H Hellas On Line έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και για να επιστρέψει στο συν προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να την καλύψει. Άλλοι πάροχοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να αναδιαρθρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα πράγματα, μάλιστα, φαίνεται πως έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες με τη δυναμική είσοδο της CYTA στην αγορά της Αττικής (έπειτα από σημαντικά μερίδια στην Κρήτη και στη βόρεια Ελλάδα), η οποία -σύμφωνα με τα στελέχη της Hellas On Line- προσφέρει τα φθηνότερα τιμολόγια. Και όχι μόνο αυτό. Έχει την οικονομική δυνατότητα (ως θυγατρική του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, της ΑΤΗΚ) να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική στο μέλλον εφόσον το θέλει…

Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ επιθυμεί τις συγχωνεύσεις για δύο λόγους: Πρώτον, για να αμβλυνθεί ο οξύτατος ανταγωνισμός στον κλάδο (ο οποίος μόνο στο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας φέτος φαίνεται πως καταλαγιάζει). Και δεύτερον, γιατί θα αναβαθμιστούν τα επιχειρήματα του Οργανισμού απέναντι στην ΕΕΤΤ, ώστε να επιτραπεί στον ΟΤΕ να μειώσει τα τιμολόγιά του!

Όσο για τη Forthnet, συνεχίζει να δουλεύει πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα μεγιστοποιήσει τις συνέργειες που προκύπτουν μεταξύ της τηλεφωνίας και της συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA, ενώ παράλληλα κερδίζει μερίδια αγοράς στην τηλεφωνία και προσπαθεί να αυξήσει τους συνδρομητές της στη συνδρομητική τηλεόραση, παρά την οικονομική κρίση.

Ενδεικτικό του ότι οι συγχωνεύσεις συμφέρουν είναι πως όλοι οι εναλλακτικοί πάροχοι (Forthnet, Hellas On Line, On Telecoms, CYTA κ.ά.) έχουν καθίσει στο τραπέζι και έχουν μιλήσει με όλους τους άλλους. Όσο και αν στα δελτία Τύπου τους προβάλλουν θετικά μηνύματα, η αλήθεια είναι ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για επενδύσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές τους και αυτό τις υποχρεώνει συνεχώς να ζητούν φρέσκο χρήμα, σε μια περίοδο όπου η χρηματοπιστωτική στενότητα είναι παροιμιώδης.

Στο μέτωπο της ρευστότητας, ο ΟΤΕ είναι αναμφίβολα ο... καλύτερος του χωριού. Με θετικές ταμειακές ροές μέχρι σήμερα, μπορεί να χειρίζεται εύκολα τις δανειακές υποχρεώσεις του, παίζοντας όχι μόνο με την τραπεζική αγορά αλλά και με τη δυνατότητα να αντλήσει δανειακά κεφάλαια και από τον βασικότερό του μέτοχο, την Deutsche Telekom.

Μάλιστα, εκείνο που φαίνεται να σκέφτονται αυτήν την περίοδο στον Οργανισμό είναι το σενάριο να ρευστοποιήσουν το 20% που κατέχει στην Telecom Srbija και τα κεφάλαια αυτά να διατεθούν για την εξαγορά των μειοψηφιών στη RomTelecom.

Η θέση της διοίκησης του ΟΤΕ για τη συμμετοχή στην Telecom Srbija είναι ότι "επί της αρχής είμαστε πωλητές", ωστόσο θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις αν το προσφερόμενο τίμημα δεν κριθεί ικανοποιητικό.

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΟΤΕ είναι επίσης και η μείωση του λειτουργικού του κόστους και ο στόχος για φέτος φτάνει τα 32 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v