Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβόπουλος: Αναγκαίες οι συνενώσεις τραπεζών

Η συνένωση δυνάμεων στις τράπεζες είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και αναπόφευκτη, τονίζει μεταξύ άλλων ο Γ. Προβόπουλος. "Όσοι ατενίζουν το μέλλον μυωπικά, βλέπουν τα γεγονότα να τους ξεπερνούν", σημειώνει.

Προβόπουλος: Αναγκαίες οι συνενώσεις τραπεζών
 Η συνένωση δυνάμεων στις τράπεζες είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και αναπόφευκτη κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ο επικεφαλής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος.

"Τα δεδομένα έχουν άρδην αλλάξει. Όσοι ατενίζουν το μέλλον μυωπικά συνήθως βλέπουν τα γεγονότα να τους ξεπερνούν", σχολιάζει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πως οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, ενώ καλούνται να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση που τους παρέχει η ΕΚΤ.

Υπερασπίζεται το μνημόνιο που υπογράφτηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι απέτυχε "δεν έχουν κατανοήσει ότι το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και εξασφαλίζει πόρους σε μια εποχή όπου οι αγορές μάς έχουν αποκλείσει. Περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες δράσεις, δεν είναι όμως η απόλυτη πανάκεια.

Σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να κινηθούμε συντεταγμένα, γρήγορα και αποφασιστικά προς μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που είχαμε ακολουθήσει στο παρελθόν και η οποία οδηγούσε σε ελλείμματα, στον αέναο δανεισμό και στον κρατισμό, σε όλα αυτά δηλαδή που μας έφεραν στην κρίση. Πρέπει να το καταλάβουμε: δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής".

Αναφορικά με το νέο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να υιοθετηθεί, ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει πως "σημαίνει στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση και στην επένδυση, από τον κρατισμό στον ανταγωνισμό και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία. Σημαίνει επίσης ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v