Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αύξηση στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα 263,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούλιο του 2004 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σημαντικά υψηλότερο από εκείνα του αντίστοιχου περσινού μήνα, ενώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2004 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΤτΕ: Αύξηση στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών
Πλεόνασμα 263,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούλιο του 2004 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αφού ανακοινώθηκε σημαντικά αυξημένο έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος (15,5 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, η σημαντική διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο του 2004 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003 οφείλεται κυρίως στην άνοδο του πλεονάσματος, τόσο του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων όσο και του ισοζυγίου των υπηρεσιών και–σε πολύ μικρότερο βαθμό- στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Αντίθετα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε.

Ειδικότερα, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται πρωτευόντως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών και δευτερευόντως στην άνοδο των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές (κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ναυτιλιακές) υπηρεσίες καθώς και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για ”λοιπές” υπηρεσίες.

Αντίθετα, οι καθαρές ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων τον Ιούλιο αντανακλά την αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τη γενική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2004 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σημαντικά (κατά 1.295 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 και διαμορφώθηκε σε 4.480 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, δευτερευόντως την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και τέλος τη μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, οι οποίες συνολικά υπεραντιστάθμισαν τη σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v