Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέο ψαλίδι στις εκτιμήσεις των αναλυτών

Υψηλότερα κέρδη από το καταστροφικό 2010 αναμένονται για τις τράπεζες, αλλά οι εκτιμήσεις των αναλυτών ψαλιδίζονται εκ νέου. Βλέπουν άνοδο 25% στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τιμές-στόχοι.

Τράπεζες: Νέο ψαλίδι στις εκτιμήσεις των αναλυτών
** Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στις μεταβολές στις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες και στις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Tο Χ.Α. κερδίζει περίπου 10% από τις αρχές του 2011, αν και το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών και ανισορροπιών. Αυτό φαίνεται κυρίως στον κλάδο-ναυαρχίδα της αγοράς, τον τραπεζικό, ο οποίος δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ειδικό βάρος και φέτος θα έχουν η πορεία της κερδοφορίας των τραπεζών στη διαμόρφωση των δεικτών αποτίμησης αλλά και το ύψος των προβλέψεων, που για την ώρα εμφανίζεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Μετά την αρνητική μεταβολή στην κερδοφορία τους το 2010 (-60% κατά μέσο όρο), οι εκτιμήσεις τείνουν στο ότι τα κέρδη για το 2011 θα είναι αυξημένα εν συγκρίσει με πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, μετά τα αποτελέσματα του 2010, οι προβλέψεις για φέτος μειώθηκαν σε τέτοιον βαθμό που πολλοί πλέον φοβούνται ότι θα δούμε το... ίδιο έργο με αυτό της προηγούμενης χρονιάς.

Την παρούσα χρονική στιγμή, οι αρνητικές αναθεωρήσεις των κερδών του 2011 για επτά τράπεζες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο διάστημα των τελευταίων ημερών είναι υπερτριπλάσιες σε σύγκριση με τις θετικές: 43 αρνητικές έναντι 14 θετικών. Σωρευτικά, από τις αρχές της φετινής χρονιάς, οι αρνητικές εκτιμήσεις προσεγγίζουν τις 57 και οι θετικές φτάνουν μόλις τις 19.

Σε τέτοιο κλίμα αβεβαιότητας και τόσο υψηλής μεταβλητότητας, τα προβλεπόμενα μεγέθη για τα καθαρά κέρδη μπορεί να έχουν μικρή σημασία, αφού οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν μεγάλη πιθανότητα καθοδικής αναθεώρησης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αναλυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε τόσο έντονα καθοδικές αναθεωρήσεις ώστε οι προβλέψεις τους για τα καθαρά κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων κινούνται χαμηλότερα ακόμα και από τα μεγέθη του 2010, παρ’ όλα αυτά οι μέσοι όροι παραμένουν θετικοί.

Η πιο αρνητική εξέλιξη μετά τα αποτελέσματα του 2010 ίσως είναι οι νέες εκτιμήσεις για το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατά μέσο όρο η άνοδος στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ξεπεράσει το 25%, ενώ στα χαρτοφυλάκια που αφορούν μόνο στην Ελλάδα το +30% μπορεί πλέον να είναι συντηρητικό μέγεθος.

--- Οι τιμές-στόχοι

Οι τιμές στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ότι και το 2011 θα είναι ένα ακόμα έτος οικονομικής αδυναμίας και, παρά τα κέρδη των άλλων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα τραπεζικά «χαρτιά» παραμένουν στα... αζήτητα. Σε μεγάλο βαθμό η παραπάνω εικόνα εξάγεται και από την εξέλιξη στις τιμές-στόχους για τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά τα οικονομικά αποτελέσματα.

Εξαίρεση αποτελεί ο τίτλος της Alpha Bank, ο οποίος ενσωματώνει το premium από την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, και, σύμφωνα με τους αναλυτές, η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε μετά τα αποτελέσματα στα 5,7 ευρώ από 5,5 ευρώ. Αντίθετα, για την Εθνική Τράπεζα, παρότι τα κέρδη με τη βοήθεια των trading gains ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή μειώθηκε στα 8,4 ευρώ από 9 ευρώ προηγουμένως.

Αναφορικά με τη μετοχή της EFG Eurobank, η νέα μέση τιμή-στόχος είναι 4,6 ευρώ από 4,8 ευρώ πριν, για τον τίτλο της Τράπεζας Κύπρου 3,5 ευρώ από 4,1 προηγουμένως, για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ και για τη μετοχή της ATEbank διαμορφώνεται στο 0,6 ευρώ από 0,8 ευρώ προηγουμένως. Μόνο για τον τίτλο της Marfin Popular Bank η μέση τιμή-στόχος παρέμεινε σταθερή στο 1,2 ευρώ.

Από τις τραπεζικές μετοχές, η μόνη που σημειώνει μόλις οριακή μείωση στα κέρδη ανά μετοχή μετά τα αποτελέσματα είναι αυτή της Marfin Popular Bank σε ποσοστό 4%, ενώ ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με -13%.

--- Οι τράπεζες αναλυτικά

* Για την Εθνική Τράπεζα οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη όσον αφορά στο 2011 διαμορφώνονται πλέον στα 653 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο πάνω από 90% σε σχέση με το 2010. Για φέτος, το απόλυτο μέγεθος των κερδών μετά τα αποτελέσματα σε μέσα επίπεδα μειώθηκε από τους αναλυτές 15%.
 
Το 2011, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας θα ξεπεράσουν τα 8,8 δισ. ευρώ, υπολογίζεται δηλαδή πως θα είναι αυξημένα κατά 24% εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος, ενώ προ αποτελεσμάτων το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 8,3 δισ. ευρώ ή +7%.

Τα καθαρά δάνεια εκτιμώνται στα 76,8 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας υπολογίζεται στο 12,9% από 12,5% προ αποτελεσμάτων. Οι καταθέσεις το 2011 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 69,1 δισ. ευρώ από 71,5 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση προ των αποτελεσμάτων της περυσινής χρονιάς.

* Για την Alpha Bank, οι προβλέψεις αναφορικά με τα φετινά καθαρά κέρδη είναι 164 εκατ. ευρώ από 86 εκατ. ευρώ το 2010. Εντούτοις, η μέση εκτίμηση των αναλυτών πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν 202 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή από 26 λεπτά διαμορφώνονται στα 13 λεπτά.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η εκτίμηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει αυξηθεί σε ποσοστό 30,3% και πλέον διαμορφώνεται στα 5,6 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά δάνεια υπολογίζονται σε 50 δισ. ευρώ. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας για το 2011 προβλέπεται στο 11,6% και οι καταθέσεις εκτιμώνται στα 38,4 δισ. ευρώ, έναντι 40 δισ. ευρώ που ήταν προ της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων.

* Για την EFG Eurobank, η πρόβλεψη για τα καθαρά κέρδη του 2011 διαμορφώνεται πλέον στα 102 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η εκτίμηση προσέγγιζε τα 150 εκατ. ευρώ.

Στα κέρδη ανά μετοχή, η μείωση φτάνει το 75%, αφού από 0,1 ευρώ διαμορφώνεται πλέον στο 0,03 ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της φετινής χρονιάς είναι 7 δισ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα απ’ ό,τι πριν από τα αποτελέσματα, ενώ μετά τα αποτελέσματα αναμένεται σημαντική μείωση και για τα καθαρά δάνεια και το ενεργητικό σταθμισμένο με τον κίνδυνο. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας υπολογίζεται στο 11,1%.

* Για την Τράπεζα Πειραιώς τα καθαρά αποτελέσματα για το 2011 τοποθετούνται πλέον στα -22 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση εκτίμηση για το συγκεκριμένο μέγεθος προ των αποτελεσμάτων ήταν -20 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές για φέτος προβλέπουν ότι οι χορηγήσεις των δανείων θα συνεχίσουν την οριακή τους διολίσθηση σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι καταθέσεις της τράπεζας εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σε ποσοστό 25,9%.

* Για τη Marfin Popular Bank η εκτίμηση των αναλυτών για την κερδοφορία του 2011 διαμορφώνεται πλέον στα 112 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει σημαντική αύξηση της τάξεως του 4% στις καταθέσεις της, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 26,3 δισ. ευρώ.

* Για την Τράπεζα Κύπρου, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα φετινά καθαρά κέρδη εμφανίζονται αισθητά μειωμένες μετά τα αποτελέσματα του 2010 και τα υπολογίζουν στα 309 εκατ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 358 εκατ. ευρώ. Η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας αναμένεται να είναι της τάξεως του 23,8%, στα 2,6 δισ. ευρώ.

* Τέλος, για την ATEbank, μετά το ζημιογόνο 2010, η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τα κέρδη του 2011 είναι 13 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για την τράπεζα υπολογίζεται στο 6,3%. 

** Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στις μεταβολές στις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες και στις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v