Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Με ΦΠΑ 23% οι αποδοχές έμμισθων δικηγόρων

Με ΦΠΑ 23% θα επιβαρύνονται σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων που εργάζονται με πάγια αντιμισθία στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ , τράπεζες κλπ).

ΣτΕ: Με ΦΠΑ 23% οι αποδοχές έμμισθων δικηγόρων
Με ΦΠΑ 23% θα επιβαρύνονται σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων που εργάζονται με πάγια αντιμισθία στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ( ΟΤΑ , τράπεζες κλπ).

Η απόφαση αυτή ωστόσο επηρεάζει άμεσα όλους τους μάχιμους ελεύθερους δικηγόρους οι οποίοι επίσης θα επιβαρύνονται με αντίστοιχο ποσοστό ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «οι δικηγόροι δεν συνδέονται προς τον εντολέα τους δια σχέσεως εξηρτημένης εργασίας, αλλά ασκούν ελευθέριο επάγγελμα ακόμη και όταν παρέχουν τις νομικές υπηρεσίες τους με σχέση έμμισθης εντολής και με πάγια αντιμισθία.

Εξάλλου, το ότι το εισόδημα τού επί πάγια αντιμισθία αμειβόμενου δικηγόρου θεωρείται κατά πλάσμα του νόμου ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, δεν μεταβάλλει τη φύση των δικηγορικών υπηρεσιών ως υπηρεσιών ελευθέρου επαγγελματία, ούτε τη συνδέουσα αυτόν με τον πελάτη του σχέση εμμίσθου εντολής σε σχέση εξηρτημένης εργασίας.

Συνεπώς, οι δικηγόροι, έστω και αν αμείβονται δια παγίας αντιμισθίας, εμπίπτουν, κατ' άρθρο 3 του Κώδικα Φ.Π.Α., στους υποκείμενους στον φόρο προστιθέμενης αξίας (23%)».

Ακόμη, οι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. ΠΟΠ 1100/246.2010 πράξη του υπουργού Οικονομικών κατά το σκέλος εκείνο που αναφέρει ότι «οι δικηγόροι που εργάζονται με πάγια αντιμισθία και, κατά τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος θεωρούνται ως μισθωτοί, δεν υπάγονται στο ΦΠΑ για τις εν λόγω αμοιβές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v