Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιάταξη δυνάμεων από Olympic Air και Aegean

Σε αναδιάταξη των στόλων τους με στόχο την ενίσχυση του μεριδίου τους στην αεροπορική πίτα φέτος το καλοκαίρι προχωρούν η Aegean Airlines και η Olympic Air.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αναδιάταξη δυνάμεων από Olympic Air και Aegean
Σε αναδιάταξη των στόλων τους με στόχο την ενίσχυση του μεριδίου τους στην αεροπορική πίτα φέτος το καλοκαίρι προχωρούν η Aegean Airlines και η Olympic Air, οι οποίες, μετά την απόρριψη της πρότασης για συγχώνευσή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετούν νέα στρατηγική για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Παρότι οι δύο εταιρίες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για από κοινού κινήσεις εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης, παράλληλα προχωρούν σε αναδιάρθρωση των δικτύων τους με στόχο την αποδοτικότερη εκμετάλλευσή τους.

Η απόσυρση, με μικρές εξαιρέσεις, της Olympic Air από τα δρομολόγια της δυτικής Ευρώπης άνοιξε… αεροδιαδρόμους για αντίστοιχη ενίσχυση της παρουσίας της Aegean στις περιοχές αυτές.

Από τις αρχές Μαρτίου η Olympic Air έθεσε σε εφαρμογή εκτεταμένη αναδιάρθρωση των πτήσεών της με διακοπή των δρομολογίων της προς το Παρίσι, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο και με παράλληλα έναρξη νέων πτήσεων μεταξύ Αθήνας - Βελιγραδίου, Αθήνας - Κέρκυρας - Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης - Ηρακλείου - Χανίων - Μυτιλήνης - Ρόδου.

Παράλληλα, έβγαλε στην αγορά και μια μεγάλη προσφορά με ειδικές χαμηλές τιμές για 45.000 θέσεις (35.000 και 10.000 θέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού αντίστοιχα) σε όλους τους προορισμούς της. Στο πλαίσιο της προσφοράς αυτής οι προσφερόμενοι ναύλοι ξεκινούσαν από τα 48 ευρώ από την Αθήνα (38 ευρώ από τη Θεσσαλονίκη) για τα δρομολόγια εσωτερικού και από τα 58 ευρώ για τους προορισμούς του εσωτερικού.

Olympic: άνοιγμα προς την κυπριακή αγορά

Την ίδια ώρα, η εταιρία έκανε και μεγάλο άνοιγμα στην αγορά της Κύπρου με τη σύναψη συνεργασίας για πτήσεις κοινού κωδικού με τις Κυπριακές Αερογραμμές, η οποία επιτρέπει στις δύο επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση η μία του δικτύου της άλλης, να επεκτείνουν την παρουσία τους.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί σήμερα σε επίσημη εκδήλωση στην Αθήνα, στο πρώτο σκέλος της τέθηκε σε ισχύ από τις 27 Μαρτίου και αφορά στην έναρξη πτήσεων κοινού κωδικού από και προς την Αθήνα, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και προς τη Λάρνακα και την Πάφο.
 
Στο δεύτερο σκέλος της η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί στις 15 Απριλίου και προβλέπει την επέκτασή της προκειμένου να καλύψει και τους 38 προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού της Olympic Air καθώς και όλες τις πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η συνεργασία των δύο αεροπορικών εταιριών καλύπτει και τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια της Ελλάδας και της Κύπρου, η συνεκμετάλλευση των αιθουσών διακεκριμένων επιβατών (VIP lounges) στα αεροδρόμια των δύο χωρών και η διερεύνηση όλων των επιλογών για κοινή αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτουν οι δύο εταιρίες στα αεροδρόμια.

Κυπριακά μιλάει και η Aegean

Την ίδια ώρα, όμως, την παρουσία της στην αγορά της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής ενισχύει και η Aegean, η οποία προχώρησε στη σύνδεση της Λάρνακας με έξι ελληνικούς προορισμούς (Ηράκλειο, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Χανιά, Κω) αλλά και το Λονδίνο.

Η εταιρία μάλιστα θα έχει πλέον ως βάση για 3 αεροπλάνα της το αεροδρόμιο της Λάρνακας, γεγονός που, όπως η ίδια επισημαίνει, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιχειρησιακή ευελιξία στην προσαρμογή και εξέλιξη του προγράμματός της, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ευκαιρίες της αγοράς.

Παράλληλα, η Aegean Airlines προχώρησε σε σημαντική ενίσχυση του δικτύου της με την προσθήκη νέων προορισμών από την Αθήνα, τη Μόσχα και την Μπολόνια, με νέους προορισμούς από τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι και τη Μόσχα, ενώ αύξησε σημαντικά τη συχνότητα των πτήσεών της από την Αθήνα για το Λονδίνο - Heathrow (έως 4 καθημερινές), τη Ρώμη (έως 3 καθημερινές), το Παρίσι - CDG (έως 3 καθημερινές), τις Βρυξέλλες (2 καθημερινές), τη Βαρκελώνη (έως 10 την εβδομάδα) και τη Μαδρίτη (έως 10 την εβδομάδα).

Στο θερινό πρόγραμμα της εταιρίας ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην ενίσχυση της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη με 18 δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ στην πόλη θα έχουν μόνιμη βάση πέντε αεροσκάφη της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v