Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» σε ESM και Σύμφωνο του Ευρώ

Παραμένουν οι διαφωνίες για τον προσωρινό μηχανισμό EFSF. Έκκληση προς τα κόμματα της Πορτογαλίας να συνεχίσουν την δημοσιονομική προσαρμογή. Αυστηρά τεστ κοπώσεως για τις τράπεζες.

«Ναι» σε ESM και Σύμφωνο του Ευρώ
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ υπερψήφισαν την απόφαση για την δημιουργία του Μόνιμου Ταμείου Στήριξης, ESM, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2013 και θα έχει αξιολόγηση ΑΑΑ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χένρι Βαν Ρόμπει.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, μετά το τέλος της πρώτης μέρας των διαβουλεύσεων, ο κ. Ρόμπει είπε ότι η «συμφωνία είναι τελεσίδικη». Είπε επίσης ότι επικυρώθηκε και το Σύμφωνο του Ευρώ, το οποίο μετονομάστηκε σε «Euro Plus», καθώς 6 χώρες που δεν ανήκουν σε αυτό, κατέθεσαν την πρόθεση τους να το ακολουθήσουν. Πρόκειται για την Δανία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Λεττονία, την Λιθουανία και την Πολωνία.

Οσο για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, EFSF, ενώ οι 27 δεσμεύτηκαν ότι θα έχει κεφάλαια 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, για ακόμα μια φορά δεν τα βρήκαν στις λεπτομέρειες ως προς τους τρόπους αξιοποίησης του και παρέπεμψαν την συζήτηση πάλι στους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ερωτώμενος εάν η κρίση στην Πορτογαλία συζητήθηκε στην συνεδρίαση, ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό Σόκρατες για την κατάσταση, ο οποίος, όπως είπε « διαβεβαίωσε ότι όποιο κόμμα και να νικήσει στις εκλογές, θα ακολουθήσει τον δρόμο της εξυγίανσης».

Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε την Πορτογαλία να προχωρήσει σε λήψη νέων μέτρων και αρνήθηκε να απαντήσει εάν η ΕΕ ετοιμάζεται να εντάξει την χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης.

Τα stress tests

Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπει, οι 27 συμφώνησαν και στην διεξαγωγή πιο αυστηρών τεστ κοπώσεως τα οποία θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Οσες τράπεζες δεν περάσουν, θα καλούνται σε αύξηση κεφαλαίου και αναδιάρθρωση.

Οικονομική διακυβέρνηση

Σήμερα αναμένεται να υπερψηφιστεί και η δέσμη μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση, την σύσφιξη του Συμφώνου Σταθερότητας και την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες.

Όπως είπε ο κ. Ρόμπει, υπάρχει ομοφωνία και σε αυτά τα θέματα.

Εκτός από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπου κάθε άνοιξη θα ελέγχονται οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών ώστε να είναι συμβατοί με το Σύμφωνο του Ευρώ, κάθε χώρα μέλος θα υποβάλλει ετησίως το οικονομικό της πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να περιέχει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιτευχθεί η εναρμόνιση στην δημοσιονομική και μακρο-οικονομική πολιτική (μισθοί, συντάξεις, φορολογία, ελλείμματα, χρέη, ανταγωνιστικότητα).

Τα Ελληνικά θέματα της επιμήκυνσης και του χαμηλότερου επιτοκίου αναμένεται να τεθούν προς υπερψήφιση, σήμερα ώστε να ενταχθούν στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v