Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΜΗΕ: Ανοδικά η ζήτηση για ρεύμα τον Φεβρουάριo

Κατά 2,4% αυξήθηκε τον Φεβρουάριο η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε ο ΔΕΣΜΗΕ, λόγω της αύξησης κατά 13% στη ζήτηση για ρεύμα υψηλής τάσης, η οποία υπερκάλυψε την οριακή (0,15%) πτώση στη λιανική κατανάλωση.

ΔΕΣΜΗΕ: Ανοδικά η ζήτηση για ρεύμα τον Φεβρουάριo
Κατά 2,4% αυξήθηκε τον Φεβρουάριο η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε ο ΔΕΣΜΗΕ, λόγω της αύξησης κατά 13% στη ζήτηση για ρεύμα υψηλής τάσης, η οποία υπερκάλυψε την οριακή (0,15%) πτώση στη λιανική κατανάλωση. Στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 0,63% λόγω της αύξησης σε ποσοστό 12,9% στη ζήτηση για υψηλής τάσης ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά το μίγμα της παραγωγής, η λιγνιτική παραγωγή έφτασε το 57% του συνόλου (τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν στο 47%), ενώ η παραγωγή με αέριο συνεισέφερε 23% (17% τον Φεβρουάριο του 2010). Η υδροπαραγωγή έφτασε μόλις στο 7%, ενώ οι ΑΠΕ έφτασαν στο 13% της συνολικής ζήτησης.

Συνολικά ανάκαμψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια βλέπει η Εθνική Χρηματιστηριακή στο πρωινό της report, σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία και αυτό αποδίδεται κυρίως στη ζήτηση για ρεύμα από βιομηχανικούς πελάτες. Τέτοιες εταιρίες, λέει (όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδας ή η Λάρκο) εμφανίζουν αυξημένη παραγωγή λόγω της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

Σχολιάζοντας το μίγμα καυσίμων, η Εθνική επισημαίνει ότι τα εγχώρια καύσιμα (λιγνίτης και υδροηλεκτρική ενέργεια) μετέχουν με σταθερό ποσοστό 66%, ενώ ο λιγνίτης σταδιακά αντικαθιστά το νερό. Επιπλέον, προσθέτει, η αύξηση της χρήσης του αερίου, που αποδίδεται και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καταδεικνύει τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος για τη Μυτιληναίος, τη ΓΕΚ και την Elpedison.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v