Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράπανος: Αναποτελεσματικό το φορολογικό σύστημα

Την ανάγκη δομικών αλλαγών και νοοτροπίας τόνισαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης βιβλίου οι Έλληνες τραπεζίτες. Τι δήλωσαν Ν. Καραμούζης, Β. Ράπανος, Αν. Ηλιάδης, Γ. Χαρδούβελης.

Ράπανος: Αναποτελεσματικό το φορολογικό σύστημα
Την ανάγκη δομικών αλλαγών και νοοτροπίας τόνισαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου με τον τίτλο «Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;», τόσο οι συγγραφείς του βιβλίου Ν. Καραμούζης και Γκίκας Χαρδούβελης όσο και οι αρθρογράφοι σε αυτό, Β. Ράπανος, Α. Ηλιάδης και Σ. Θεοδωρόπουλος.

«Υπάρχει ελπίδα και προοπτική να αναστραφεί η πορεία της εθνικής οικονομίας, ο στόχος όμως, δεν είναι εύκολος», τόνισε ο καθηγητής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Καραμούζης και πρόσθεσε «Η ανάπτυξη είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να δαμάσει το χρέος».

Σχολιάζοντας τα σενάρια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή και διαγραφής μέρους του χρέους, υπογράμμισε πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρατείνουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία και αν ποτέ γίνονταν πραγματικότητα, θα έφερναν τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Κάνοντας μία μελλοντική προβολή επεσήμανε ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον εφεξής δεν θα είναι ευνοϊκό, και θα χαρακτηρίζεται από υψηλά επιτόκια και υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου.

Κάλεσε επίσης, τους πολιτικούς, το κράτος και την κοινωνία να γίνουν πιο φιλικοί απέναντι στα ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί το ιδιωτικό επιχειρείν μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Επίσης, κάλεσε τους πολιτικούς να πείσουν τους πολίτες για τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η χώρα να πάει μπροστά.

Στην παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton παρευρέθησαν αρκετά στελέχη τόσο της πολιτικής όσο και της επιχειρηματικής ζωής.

Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης, τραπεζίτες, αλλά και σύσσωμο το Δ.Σ. του εκδοτικού οίκου Λιβάνη.

--- Β. Ράπανος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος αφού περιέγραψε το πώς φτάσαμε ως εδώ, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται στην ανυπαρξία σύγχρονων οικονομικών θεσμών.

Πρόκειται, είπε, για «θέμα εθνικής επιβίωσης», υπάρχει μεγάλη αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αυξήσει τα έσοδα και να περιορίσει τις δαπάνες.

«Η αύξηση των εσόδων δεν θα έρθει από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Ο κ. Ράπανος επεσήμανε επίσης την αναποτελεσματικότητα του φορολογικού μηχανισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «απουσία ελέγχου του φορολογικού συστήματος, καθώς είναι ακόμη πρωτόγονο και ακόμη και το taxis έχει προβλήματα».

Θα ήθελα, τόνισε σε αυτό το σημείο, να δω ένα νομοσχέδιο αλλαγής του φορολογικού μηχανισμού και όχι διάσπαρτες τροπολογίες.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα, αλλά τα θεσμικά κενά είναι πολλά.

--- Αν. Ηλιάδης

Διακριτικός και χωρίς να κριτικάρει τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου Α. Ηλιάδης υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει αντοχή παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, ενώ για την Ελλάδα δήλωσε ότι δίνει μία μάχη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της.

Κλείνοντας, υπογράμμισε «Οι καιροί απαιτούν σύνεση, διορατικότητα, και τόλμη, αλλά πάνω από όλα, απαιτούν τολμηρές αποφάσεις».

--- Σ. Θεοδωρόπουλος

Αιχμηρός εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Σ. Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Chipita, ο οποίος είπε: «Το κράτος πιστεύει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία είναι φοροφυγάδες, ενώ το ίδιο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στους επιχειρηματίες οδηγώντας την επιχειρηματικότητα σε ασφυξία».

Μάλιστα, επεσήμανε «ότι το καθεστώς επανελέγχων λειτουργεί εκβιαστικά προς τις επιχειρήσεις».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι κανένας επενδυτής δεν θα ΄ρθει να επενδύσει στη χώρα, εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ατιμωρησία και τη διαφθορά λέγοντας πως «η γενική ατιμωρησία δεν αντέχεται άλλο τόσο από τους πολίτες όσο και από τους επιχειρηματίες και διώχνει επενδύσεις».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι η πώληση των ασημικών βοηθά, ανακουφίζει, αλλά δεν θεραπεύει.

«Αυτό που θεραπεύει είναι μόνο η ανάπτυξη». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι είναι ώριμοι και νοήμονες. Η λύση του προβλήματος είναι πολιτική, κοινωνική και κατόπιν οικονομική.

--- Γκ. Χαρδούβελης

Κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου ο καθηγητής και επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Γκ. Χαρδούβελης υπογράμμισε την ανάγκη της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Εάν αποτύχουμε… η εναλλακτική είναι η έξωσή μας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρει.

* Οι ομιλίες των Ράπανου, Ηλιάδη, Θεοδωρόπουλου, Χαρδούβελη, Καραμούζη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v