Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον στο διαγωνισμό έρευνας Γεωθερμίας

Πρωτοφανή επιτυχία σημείωσε ο Διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για τη μίσθωση 4 προσφερόμενων προς έρευνα - ανάπτυξη περιοχών, αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

Ενδιαφέρον στο διαγωνισμό έρευνας Γεωθερμίας
Ικανοποίηση εκφράζουν στο ΥΠΕΚΑ για το ενδιαφέρον εκμετάλλευσης 4 γεωθερμικών πεδίων, το οποίο εκδηλώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού.

Συνολικά 6 εταιρείες και κοινοπραξίες κατέθεσαν 18 φακέλους προσφορών για ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων, με σχέδια που φθάνουν από τηλεθέρμανση και θερμοκήπια, έως και ηλεκτροπαραγωγή.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, οι εταιρείες ENEL SA (Ιταλική), ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρική της ΔΕΗ) και η κοινοπραξία ΙΤΑ (Αντώνης Γερασίμου)-ΤΕΡΝΑ, κατέθεσαν προσφορές και για τα 4 γεωθερμικά πεδία δηλαδή, Δέλτα Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, Κεντρική και Νότια Χίος. Οι εταιρείες ORMAT Int (Ισραηλο-αμερικανική), Hellenic Geothermal Holdings Corp (Καναδική) και η Ενεργειακή Αιγαίου που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, κατέθεσαν για ορισμένα μόνο από τα αυτά.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης που "έτρεξε" το διαγωνισμό εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του διαγωνισμού, καθώς οι 18 επενδυτικές προτάσεις που κατατέθηκαν, φτάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η γεωθερμία αποτελεί τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της περιφέρειας κ.ά.
 
"Η περίπτωση της γεωθερμίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, όταν η χώρα μας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προς όφελος της εθνικής οικονομίας" καταλήγει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, οι επενδύσεις σε τομείς εκτός ηλεκτροπαραγωγής, τις οποίες μπορούν να στηρίξουν τα 4 γεωθερμικά πεδία, υπολογίζονται σε 40-50 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε βάθη έως και 2.000 μέτρα, προκύψουν υγρά με υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την ηλεκτροπαραγωγή, τότε οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v