Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Παραμένουν οι διαφωνίες για το EFSF

Ποιες χώρες βάζουν βέτο και γιατί - Φόβοι για την ανάκαμψη της ευρωοικονομίας λόγω Ιαπωνίας - Σήμα για αύξηση επιτοκίων έδωσε ο Τρισέ - Για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων δεσμεύτηκε ο Παπακωνσταντίνου.

Eurogroup: Παραμένουν οι διαφωνίες για το EFSF
Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε μία ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες για τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου διάσωσης EFSF αλλά και για την αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, εκτός από τις διαφωνίες για το εάν η αύξηση της χρηματοδότησης του Ταμείου θα γίνει μόνο με εγγυήσεις, η Σλοβακία και η Εσθονία έθεσαν ως όρο για να συναινέσουν τη μείωση της δικής τους συνεισφοράς στον μηχανισμό που κανονικά μετράται ανάλογα με την κεφαλαιακή τους συμμετοχή στην ΕΚΤ!

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των 17, ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να δώσει εξηγήσεις σε σχετική ερώτηση, λέγοντας λακωνικά ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία εκκρεμούν.

"Συνεχίσαμε τις συζητήσεις μας για τον EFSF με στόχο να διασφαλίσουμε τη δανειοδότηση ύψους 440 δισ. ευρώ και το ότι θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε στις πρωτογενείς αγορές. Λαμβάνοντας υπόψη τον τεχνικό χαρακτήρα και προκειμένου να φτάσουμε σε μια σταθερή και βιώσιμη λύση (και αφού εξετάσαμε διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών) αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου το Eurogroup σε μία εβδομάδα", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Η Σλοβακία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει οι οικονομικά πιο φτωχές χώρες να καλούνται να χρηματοδοτούν τη διάσωση πιο πλούσιων χωρών. Ξαναέφερε δε για παράδειγμα την Ελλάδα και εξακολουθεί να αρνείται την καταβολή των 800 εκατομμυρίων ευρώ που της αναλογούν στο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων.

Διαρροές από το περιβάλλον του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους 17 της ευρωζώνης ώστε να παρουσιαστεί κοινή θέση στη σύνοδο κορυφής των 27 στις 24 - 25 Μαρτίου.

Παρά την πολιτική απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν και στα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης και του τρόπου επιβολής των ποινών στο επικαιροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Φόβοι για Ιαπωνία

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν υπογράμμισαν ότι η τραγωδία στην Ιαπωνία ίσως έχει επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όπως είπαν, ο συνδυασμός με τις εξελίξεις στη Β. Αφρική και στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει πιέσεις και στην Ευρώπη, κάτι που έθεσε σε επιφυλακή τα ευρωπαϊκά όργανα.

"Υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη λόγω των γεγονότων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών για τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και προειδοποίησε για κίνδυνο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων και το ενδεχόμενο δευτερογενών επιπτώσεων, γεγονός που θα προκαλέσει και αύξηση των επιτοκίων.

"Έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος στον πληθωρισμό λόγω των αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων. Θα πρέπει να αποφύγουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.

Πλήρης εφαρμογή των μέτρων

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη και πιστή εφαρμογή όλων των όρων του μνημονίου, ενώ κλήθηκε να καταθέσει το αναλυτικό πλάνο μέτρων για το 2012 - 2014 μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Μέχρι τότε, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταθέσει όλους τους "ανοιχτούς λογαριασμούς" του Δημοσίου σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, ώστε να κλείσει οριστικά ο προϋπολογισμός του 2010.

Οι αποκλίσεις οι οποίες θα σημειωθούν πρέπει να καλυφθούν με νέα δέσμη μέτρων που επίσης πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν μέσα στον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v