Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress tests: "Haircut" στα ομόλογα

«Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων με ποσοστιαία διαβάθμιση ανάλογα με την ημερομηνία λήξης τους προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, τα stress tests που θα πραγματοποιηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Stress tests: Haircut στα ομόλογα
Τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) των 88 υπό έλεγχο ευρωπαικών τραπεζών θα μετρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, τα νέα τεστ κοπώσεως (stress tests), τα οποία προβλέπουν «κούρεμα» στα ομόλογα ως 24% αλλά μόνο στο Εμπορικό Χαρτοφυλάκιο (Trading).

Μολονότι κατά τη διάρκεια της σημερινής πρωινής ενημέρωσης προς το σύνολο των αρμόδιων στελεχών των ελληνικών τραπεζών που έγινε από τους εκπροσώπους της ΕΒΑ, ζητήθηκε να τηρηθεί σιγή ιχθύος, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κριτήρια των νέων stress tests είναι αυστηρότερα και θα διαφοροποιούνται ανά χώρα.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι βάση θα αποτελέσει το Core Tier I των τραπεζών χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινισθεί αν η αλλαγή συνοδευτεί και από μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού στο 5% από 6% που ισχύει σήμερα.

Η παραπάνω αλλαγή σημαίνει ότι δεν θα προσμετρηθούν οι προνομιούχες μετοχές και τα υβριδικά κεφάλαια, κίνηση που θα έχει επιπτώσεις όχι όμως σημαντικές στις ελληνικές τράπεζες.

Επιπρόσθετα τα νέα τεστ θα προβλέπουν «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων με ποσοστιαία διαβάθμιση ανάλογα με την ημερομηνία λήξης τους. Το σενάριο πάνω στο οποίο θα γίνουν τα stress tests προβλέπει haircut των τίτλων του ελληνικού δημοσίου από 0,5% έως και 24%.

Αναλυτικά, για τους τίτλους μικρής διάρκειας, για παράδειγμα 3μηνης, το haircut αντιστοιχεί σε μόλις 0,5% και το ποσοστό αυξάνεται αντίστοιχα με την ημερομηνία λήξης του ομολόγου με αποτέλεσμα στα 15ετή η παραδοχή για «κούρεμα» να ανέρχεται στο 24%.

Τέλος, για τις επισφάλειες τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς έως την επόμενη Παρασκευή ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα από τα κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά την ύφεση τα stress tests βασίζονται στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 3% (ίσως λίγο παραπάνω) για το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v