Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξαναγράφεται" ο ενεργειακός χάρτης

Δυνατότητα εισόδου ιδιωτών στα δίκτυα της ΔΕΗ, δημιουργία θυγατρικών για τη διαχείριση και μεταφορά ρεύματος αλλά και ενσωμάτωση του ΔΕΣΜΗΕ στην εταιρία μεταφοράς προβλέπει το ν/σ του ΥΠΕΚΑ για την αγορά ενέργειας.

Ξαναγράφεται ο ενεργειακός χάρτης
Δημιουργία θυγατρικών της ΔΕΗ για τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ενσωμάτωση του ΔΕΣΜΗΕ στην εταιρεία μεταφοράς και ίδρυση ξεχωριστής εταιρείας που θα είναι ο λειτουργός της ημερήσιας αγοράς, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη στο υπουργικό Συμβούλιο.

Με το νομοσχέδιο, επιχειρείται η προσαρμογή του εθνικού δικαίου στις οδηγίες του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Επιπλέον, ανοίγει παράθυρο για συμμετοχή και άλλων μετόχων (μετοχοποίηση) στην εταιρεία που ελέγχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς (ηλεκτρισμού - ΑΔΕΣΜΗΕ) τα οποία ως γνωστόν αποτελούν φυσικό μονοπώλιο με εξασφαλισμένα έσοδα.

Τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρίας του Δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου –ΔΕΣΦΑ, από τη μητρική ΔΕΠΑ, τον περιορίζει για δίκτυα που θα κατασκευαστούν μετά την 3 Σεπτεμβρίου 2009, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αποφάσισε ακόμη το μοντέλο ιδιωτικοποίησης-μετοχοποίησης της ΔΕΠΑ.

Προβλέπονται όροι και διαδικασίες πιστοποίησης της ανεξαρτησίας, για τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα, ώστε να διασφαλίζεται η με ίσους όρους πρόσβαση όλων των παικτών της αγοράς (παραγωγών, προμηθευτών, καταναλωτών). Επίσης αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας , η οποία αναλαμβάνει αποφασιστικές αρμοδιότητες και της εξασφαλίζεται νομική και οικονομική αυτοτέλεια, ενώ τέλος, τίθενται οι βάσεις για την προστασία των καταναλωτών, έναντι των προμηθευτών τους.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου θα δοθεί στη δημοσιότητα με την κατάθεσή του στη Βουλή.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν οι βασικές του αρχές του.

Έτσι, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σε κρίσιμα θέματα που ενδιαφέρουν την αγορά, όπως η λειτουργία των διαχειριστών των δικτύων, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του λειτουργού της ημερήσιας αγοράς, θα πρέπει να αναμένεται το πλήρες κείμενο του, καθώς πολλές φορές ο "διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".


* Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για την ενεργειακή αγορά δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v