Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικός εφιάλτης ενόψει συνόδου κορυφής

"Δέσμια" των πολιτικών εξελίξεων και εκλογών στη Γερμανία φαίνεται να είναι η περαιτέρω διευθέτηση  του ελληνικού προβλήματος χρέους. Η πίεση από τα μέσα ενημέρωσης και η στάση των χρηματιστηρίων.

Γερμανικός εφιάλτης ενόψει συνόδου κορυφής
Σε ελληνικό εφιάλτη αναφέρονται πολλά γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης, μετά τη συντριπτική ήττα των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και της κ. Άνγκελας Μέρκελ στο Αμβούργο.

Αίφνης η ελληνική παράμετρος επανήλθε στην επικαιρότητα, η Bundesbank επανέλαβε τις γνωστές αντιρρήσεις της για τη στάση του Βερολίνου στην προοπτική δημιουργίας μηχανισμού διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ κάποιοι οικονομικοί αναλυτές προέτρεπαν τη Γερμανίδα καγκελάριο να σκληρύνει τη στάση της εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής τον Μάρτιο.

Αυτός ο προβληματισμός αποτυπώθηκε και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης -στη διακύμανση του δείκτη DAX-, τη στιγμή όπου το πρακτορείο Bloomberg εκτιμούσε πως η ταπεινωτική ήττα του CDU θέτει εν αμφιβόλω τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό της γερμανικής καγκελαρίας αλλά και τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση χρέους.

Είναι ενδεικτικό πως τα ΜΜΕ σκλήραιναν τους τίτλους τους στη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο και των επαφών του υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του.

Είτε πρόκειται για ακόμη έναν ελιγμό των Γερμανών (με στόχο να περάσει η βασική επιδίωξή τους, που δεν παύει να είναι η συνταγματική κατοχύρωση όσων θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα) είτε για ουσιαστική μεταβολή της πολιτικής σκηνής, εν μέσω πολύμηνης εκλογικής διαδικασίας, τα χρηματιστήρια αρχίζουν να προεξοφλούν και πάλι όλα τα σενάρια, από το πιο αισιόδοξο μέχρι το πιο μαύρο...

Μαύρα (πολιτικά) σύννεφα

Η καταγραφή του χειρότερου εκλογικού αποτελέσματος που έχει σημειωθεί για το CDU στο Αμβούργο από το 1948 δείχνει να επηρεάζει και το γερμανικό χρηματιστήριο. Η οικονομική πλευρά εύλογη, από τη στιγμή όπου, σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα «Die Welt am Sonntag», μέχρι το 2015 η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 140 δισ. ευρώ για 33 ληξιπρόθεσμα κρατικά ομόλογα (αναφέρεται σε σειρές ομολόγων).

Η επιφυλακτικότητα των οικονομολόγων και των χρηματιστηριακών αναλυτών είναι έκδηλη, αφού η περίοδος της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου συμπίπτει χρονικά με δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, σε ισάριθμα γερμανικά κρατίδια. Στις 20/3 διεξάγονται εκλογές στη Σαξονία - Άνχαλτ, όπου οι χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι θα προσθέσουν ακόμα μία ήττα μετά το Αμβούργο.

Πάντως, η πιο κρίσιμη αναμέτρηση θα λάβει χώρα στις 27/3, δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής και με νωπές τις όποιες αποφάσεις σε οικονομικό επίπεδο να βαραίνουν πιεστικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Όμως, τις τελευταίες μέρες τα γεγονότα τρέχουν και στο εσωτερικό της Γερμανίας, με διακριτή πλέον την τάση αυτονόμησης από την ευρωζώνη. Η Bundesbank και σημαντικοί φορείς και προσωπικότητες της κοινωνίας τοποθετήθηκαν ρητά κατά της επέκτασης των διαφόρων μηχανισμών στήριξης. Το κλίμα που διαμορφώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποτυπώνεται εύγλωττα στα πρωτοσέλιδα έγκριτων εφημερίδων με το... μήνυμα «...τάση φυγής από την ευρωζώνη»!

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η απόφαση των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή να απορρίψουν κατηγορηματικά και με τρόπο που πλέον δεσμεύει την κ. Άνγκελα Μέρκελ τις αγορές ομολόγων από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος θα λειτουργήσει από το 2013.

Τα πραγματικά σχέδια του «Βορρά»

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket, η Γερμανία παραμένει συνεπής στην υλοποίηση του σχεδίου για την προσαρμογή της ευρωζώνης σε περιοχή παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, σχεδιασμένης και υπολογισμένης με βάση τα δικά της πρότυπα.

To Βερολίνο θα ήθελε ένας... ευρωπαϊκός Βορράς να αναζητά τρόπους αξιοποίησης των υποδομών και της στρατηγικής θέσης των χωρών της περιφέρειας καθώς και την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού τους, το οποίο πρέπει να γίνει πιο φθηνό.

Σε έμπειρους μελετητές της γερμανικής σκηνής προκαλεί ερωτήματα η απουσία του παραμικρότερου προβληματισμού στους κυβερνώντες (και στα εγχώρια think tanks...) όσον αφορά στη διόγκωση του κινήματος για απομάκρυνση της χώρας από την ευρωζώνη, γεγονός που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη διάρκεια των διεργασιών μέχρι τις 24 - 25 Μαρτίου.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρονται στη σταθερά ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης (από τα χαμηλά του Μαρτίου 2009), για να υποστηρίξουν πως η ενδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας αποτυπώνεται σταθερά στο ταμπλό.

Παράλληλα, σε συνδυασμό με την προεξόφληση πως το Βερολίνο θα επιβάλει τελικά τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους στην Ελλάδα και στους λοιπούς αδύναμους κρίκους της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εκτιμούν πως ο DAX θα μπορούσε να συνεχίσει προς τις 8.000 μονάδες μέχρι τα μέσα Απριλίου. Σημειωτέον πως στη συνεδρίαση της 1ης/3 ο δείκτης υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα των 7.300 μονάδων.

Το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον κρίνεται εύλογο από τη στιγμή όπου η Βάδη - Βιτεμβέργη, ένα από τα πιο πλούσια κρατίδια, αποτελεί προπύργιο της συντηρητικής παράταξης (τα τελευταία 60 χρόνια) και ενδεχόμενη νέα ήττα του CDU (και των συμμάχων τους, των Ελεύθερων Δημοκρατών) θα έδινε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ιστορικές διαστάσεις και θα συντάρασσε συθέμελα την κυβέρνηση.

Και ακολουθούν οι εκλογές στη Ρηνανία - Παλατινάτο (στις 20/4), στη Βρέμη (στις 22/5) και στο Μαγδεμβούργο - Πομερανία (στις 4/9). Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου με την αναμέτρηση στο Βερολίνο.

Γι’ αυτό έγκυροι αρθρογράφοι θεωρούν πως η θέση των Γερμανών (με τους... συμμάχους τους Γάλλους) βασίζεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι η δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού, για να προσελκυστούν κεφάλαια που τώρα είναι επενδεδυμένα στις αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία κ.λπ.). Για να γίνει αυτό πρέπει να περικοπούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μισθοί, οι συντάξεις και γενικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Προς επίρρωση αυτής της τακτικής θεωρούμε την αποκαλυπτική δήλωση του κ. Πολ Τόμσεν (σε επενδυτές στο Λονδίνο - σ.σ.: «Καθημερινή», 14/12/2010) ότι «το χρέος και τα ελλείμματα είναι τα προσχήματα, πραγματικός στόχος στην Ελλάδα (και στις λοιπές αδύναμες χώρες της περιφέρειας) είναι οι εργατικές και οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις».

Όσον αφορά στον δεύτερο άξονα, σχετίζεται με την εκποίηση σε τιμές... πινακίου φακής υποδομών, πλούτου και αξίας, η οποία υποτιμάται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v