Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για κατάσχεση μετοχών για χρέη

Τη δυνατότητα κατάσχεσης άυλων μετοχών, ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων διαπραγματεύσιμων στο χρηματιστήριο από δανειστές για οφειλή προς τρίτους παρέχει το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο Χάρης Καστανίδης.

Ανοίγει ο δρόμος για κατάσχεση μετοχών για χρέη
Τη δυνατότητα κατάσχεσης άυλων μετοχών, ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων διαπραγματεύσιμων στο χρηματιστήριο από δανειστές για οφειλή προς τρίτους παρέχει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης που ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης.

Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα ήταν επιτρεπτή η κατάσχεσή τους, αλλά επί της ουσίας το μέτρο δεν εφαρμοζόταν πρακτικά, αφού δεν ήταν προσδιορισμένο σε ποια κατηγορία ανήκουν. Το νομοσχέδιο βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βουλή και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι το μέτρο της κατάσχεσης θα αφορά και στα μερίσματα μετόχων από μετοχές τραπεζών.

Επί του παρόντος, η κατάσχεση χρηματικών μέσων θα εφαρμόζεται σε ιδιωτικές διαφορές, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στο Δημόσιο.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα όσα περιέχονται στο νομοσχέδιο και ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αυξάνονται οι οικονομικές διαφορές που θα επιλύονται σε κάθε δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, διευρύνεται η υλική αρμοδιότητα του ειρηνοδικείου και του μονομελούς πρωτοδικείου με την αύξηση των χρηματικών ορίων - ποσών. Έτσι, στα ειρηνοδικεία υπάγονται διαφορές που μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα με αντικείμενο που δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (αντί για το ποσό των 12.000 ευρώ που είναι σήμερα) καθώς και οι διαφορές από σύμβαση μίσθωσης με μηνιαίο μίσθωμα μέχρι 600 ευρώ (αντί των 450 που είναι σήμερα).
 
Στα μονομελή πρωτοδικεία υπάγονται διαφορές με ποσά πάνω από 20.000 και μέχρι 120.000 ευρώ και με μίσθωμα πάνω από 600 ευρώ, ενώ παραμένει η εξαιρετική αρμοδιότητα του άρθρου 16 του Κώδικα. Τα πολυμελή πρωτοδικεία θα εκδικάζουν υποθέσεις με αντικείμενο από 120.000 ευρώ και πάνω.

Με την εισαγόμενη ρύθμιση θα μειωθεί ο φόρτος του πολυμελούς πρωτοδικείου και θα επέλθει, κατ' αποτέλεσμα, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v