Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΑΗ: Αντίθετοι στον "νέο" ΔΕΣΜΗΕ

Την πλήρη αντίθεση στις αλλαγές πουτ προωθεί το ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν οι ιδιώτες ανεξάρτητοι παραγωγοί μέσω μιας επιστολής που απέστειλαν στην κ. Τ. Μπιρμπίλη.

ΕΣΑΗ: Αντίθετοι στον νέο ΔΕΣΜΗΕ
Την πλήρη αντίθεση στις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν οι ιδιώτες ανεξάρτητοι παραγωγοί (ΕΣΑΗ) μέσω μιας αιχμηρής επιστολής που απέστειλαν στην κ. Τ. Μπιρμπίλη.

Οι ιδιώτες παραγωγοί αναφέρουν ότι ο σχεδιαζόμενος market operator φαίνεται να αναλαμβάνει ένα μικρό μέρος μόνο των αρμοδιοτήτων του υφιστάμενου ΔΕΣΜΗΕ περιοριζόμενος σε εντελώς διεκπεραιωτικής φύσης εργασίες, ενώ ο ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς (ΙΤΟ) θα ενσωματώνει την πλειοψηφία του market operator.

Περαιτέρω τονίζουν ότι το Υπουργείο υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις της ΔΕΗ και δηλώνουν ότι τα κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση για να αποτρέψουν την εφαρρμογή των λανθασμένων απόψεων του Υπουργείου.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/2 μεταξύ εκπροσώπων του ΕΣΑΗ και των εμπλεκόμενων φορέων (ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ, ΥΠΕΚΑ) διαπιστώθηκε ότι η σχεδιαζόμενη λύση, αναφέρεται σε ένα μοντέλο ΙΤΟ (ΑΔΜ) που θα ενσωματώνει την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων του Market Operator, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να απογυμνώνεται από τη λήψη μεγάλου αριθμού σημαντικών αποφάσεων και των πιο κρίσιμων για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οποιαδήποτε πρότασή του ΕΣΑΗ για βελτίωση του ακολουθούμενου μοντέλου απορριπτόταν, χωρίς συζήτηση ουσίας, με το πρόσχημα των δυσκολιών εφαρμογής του συστήματος.

«Η αόριστη επίκληση τεχνικών δυσχερειών που συνδέονται με την υλοποίηση του ΙΤΟ δεν πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις που ούτε κατ’ επίφαση δεν διασφαλίζουν την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας και της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τονίζει ότι το προκρινόμενο σχήμα θα έχει σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής, ενώ η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εμφανίζεται αδύνατη. Θεωρούμε συνεπώς, άσκοπη και βλαπτική για την εθνική οικονομία τη δημιουργία ενός προσχηματικού λειτουργού της αγοράς που θα μπορούσε να λειτουργήσει με 5-6 υπαλλήλους, ενώ για να δικαιολογήσει την επίφαση του «ανεξάρτητου λειτουργού» θα απαιτήσει δυσανάλογη διοικητική δομή και υπέρμετρες δαπάνες άνευ ουσίας, δεδομένου ότι κατά τη μεταβατική περίοδο ο ΙΤΟ θα εκτελεί τις λειτουργίες του Market Operator.

--- Τα μέλη του ΕΣΑΗ

1. ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ
2. ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε.
3. ΗΡΩΝ ΙΙ Α.Ε.
4. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
5. Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.
6. Motor Oil HELLAS A.E.
7. PROTERGIA ΑΕ

* Η σχετική επιστολή του ΕΣΑΗ προς το ΥΠΕΚΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v