Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενό pressing στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ

Συνεχίζεται το «στενό μαρκάρισμα» της ΡΑΕ στη ΔΕΗ, για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στη διαχείριση των δικτύων χαμηλής τάσης, ιδίως στην αντιμετώπιση των επενδυτών ανανεώσιμων πηγών.

Στενό pressing στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ
Συνεχίζεται το «στενό μαρκάρισμα» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη ΔΕΗ, για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στη διαχείριση των δικτύων χαμηλής τάσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επενδυτών ανανεώσιμων πηγών.

Μετά από καταγγελίες και τη διαπίστωση ότι η διαφάνεια δεν διακρίνει αρκετές τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ που διαχειρίζονται το δίκτυο, η ΡΑΕ επιδιώκει να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση προκειμένου να απλοποιηθεί και να γίνει πιο διαφανής, η διαδικασία για τη σύνδεση των μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο.

Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία της ΡΑΕ, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο που θα διευκολύνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, μετά τη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση του δικτύου χαμηλής τάσης, στην καλύτερη περίπτωση, δεν εφαρμόζουν ενιαίους κανόνες στη σύνδεση των μονάδων.

Στις χειρότερες των περιπτώσεων, οι καταγγελίες προς τη ΡΑΕ, αφορούν καταστάσεις όπου ο επενδυτής πιεζόμενος από προθεσμίες, με προτροπή των υπηρεσιών της ΔΕΗ, κατασκευάζει ο ίδιος τη γραμμή σύνδεσης, την οποία στη συνέχεια απορρίπτει η υπηρεσία της ΔΕΗ ως ακατάλληλη.

Επίσης, καταγγέλλονται συστηματικές καθυστερήσεις στην κατασκευή των γραμμών σύνδεσης από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν συναλλαγές "κάτω από το τραπέζι".

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς αρνητικό κλίμα, καθώς οδηγούν σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, μέχρι και ακυρώσεις επενδύσεων. Ας σημειωθεί ότι πριν από την πρωτοβουλία αυτή, η ΡΑΕ ζήτησε λεπτομερή στοιχεία για το βαθμό κορεσμού των δικτύων χαμηλής τάσης, καθώς η ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο, με έγγραφό της, εμφάνιζε μεγάλο βαθμό κορεσμού στα δίκτυα 18 νομών της χώρας, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η υλοποίηση προγραμματισμένων επενδύσεων ΑΠΕ.

Εν αναμονή της λεπτομερούς καταγραφής της κατάστασης στα δίκτυα χαμηλής τάσης, την οποία αναμένει από τη ΔΕΗ, (την αρχική καταγραφή την αμφισβήτησε η ΡΑΕ), η Αρχή προχωρά τώρα μέσω δημόσιας διαβούλευσης σε έρευνα προκειμένου να αξιολογήσει τα θέματα που αφορούν τη σύνδεση παραγωγών ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής.

Αυτή απευθύνεται στο σύνολο των εμπλεκόμενων, και κυρίως των επενδυτών, από τους οποίους ζητά να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η έρευνα, αφορά τα παρακάτω θέματα:

* διαδικασία υποβολής της αίτησης σύνδεσης
* προσφορά σύνδεσης που καταρτίζει η ΔΕΗ
* τελική δοκιμή και προσαρμογή της σύνδεσης από τη ΔΕΗ
* άλλα θέματα

Σύμφωνα με το κείμενο που θέτει σε διαβούλευση η ΡΑΕ, η αξιολόγηση των θεμάτων σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ, αφορά σε δραστηριότητες που ασκεί η ΔΕΗ με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ως Διαχειριστής του Δικτύου και η έμφαση δίνεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη του ελεύθερου ανταγωνισμού ή ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι δυσχερής.

Παράλληλα, θα αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ ο βαθμός της ενιαίας αντιμετώπισης από τη ΔΕΗ των σχετικών θεμάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η διαφάνεια που επιτυγχάνεται, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

Τέλος να σημειωθεί ότι όσοι συμμετάσχουν στη διαβούλευση, μπορούν να ζητήσουν να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v