«Τελεσίγραφο» από ΕΚΤ στις τράπεζες

Ζητά από τις τράπεζες αναλυτικά σχέδια για την αποπληρωμή ρευστότητας. Τα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα και τα προβλεπόμενα «αντίποινα». Γιατί αντιδρούν οι τραπεζίτες στις συστάσεις για πώληση στοιχείων ενεργητικού.

«Τελεσίγραφο» από ΕΚΤ στις τράπεζες
«Τελεσίγραφο» στις ελληνικές τράπεζες να καταρτίσουν χωρίς καθυστέρηση σχέδιο αποδέσμευσης από τη δανειακή έκθεσή τους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της προωθούμενης -σταδιακής- άρσης των έκτακτων μέτρων χορήγησης ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να της υποβάλουν, μέχρι τα μέσα Απριλίου, προσχέδια για τη μείωση της ρευστότητας την οποία έχουν αντλήσει από την ίδια και ξεπερνά σήμερα τα 95 δισ. ευρώ, και μέχρι τα τέλη Μαΐου τα οριστικά σχέδιά τους.

Τη σχετική υποχρέωση επιβεβαίωσε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, αναφέροντας στην ομιλία του στο ΙΣΤΑΜΕ: «Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να παρουσιάσουν αναλυτικές εκθέσεις και να δεσμευτούν έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ποιους τρόπους θα αρχίσουν να αποπληρώνουν τη ρευστότητα που τους έχει παρασχεθεί».

Διαφορετικά, στην περίπτωση δηλαδή όπου δηλώσουν αδυναμία εξεύρεσης νέων πηγών ρευστότητας, τότε, όπως αφήνεται να εννοηθεί, «υπάρχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης», είτε η πώληση στοιχείων ενεργητικού, με προφανέστερη επιλογή τη μείωση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Το μήνυμα από τη Φρανκφούρτη έχει κι άλλα στοιχεία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του κόστους, σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, σε συρρίκνωση καταστημάτων και μείωση προσωπικού.

Το «σκληρό» πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς τα τραπεζικά επιτελεία των Αθηνών, ήταν θέμα χρόνου να φανεί. Κι αυτό διότι η ΕΚΤ λειτουργεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια ως «αιμοδότης» των ελληνικών τραπεζών, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο.

Στα πηγαδάκια της Ευρώπης λένε ότι «λειτουργεί μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το 70% των χρηματοδοτήσεών της είναι προς την Ελλάδα και το υπόλοιπο 30% προς τις άλλες τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Υπό το βάρος της πίεσης αυτής, η Αθήνα προσπαθεί να βρει τρόπους σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, κυρίως αβέβαιο οικονομικά και πολιτικά τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Σφοδρή αντίδραση από τραπεζίτες

Η σύσταση για πώληση στοιχείων ενεργητικού έχει «ξεσηκώσει», στο παρασκήνιο, τους τραπεζίτες. «Επί της ουσίας, η σύσταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη για αναθέρμανση της οικονομίας και κατ' επέκταση της ανάπτυξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην εν λόγω ένσταση των Ελλήνων τραπεζιτών είναι: «Πουλήστε μέρος των δανείων σας»!

«Πώς είναι δυνατόν να πουλήσουμε στη σημερινή αρνητική συγκυρία μέρος των δανείων τα οποία έχουμε σε τρίτους, που δυστυχώς δεν είναι άλλοι από ξένες τράπεζες; Θα πρόκειται για ξεπούλημα, διότι ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά με σκληρούς όρους και μισοτιμής, καθώς η αποτίμηση των δανείων αυτών θα γίνει με βάση την αξιοπιστία του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή θα συνοδεύεται με υψηλό haircut», τονίζει στο Euro2day ο επικεφαλής μιας εκ των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τη «συρρίκνωση» των καταστημάτων δηλώνουν ότι ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε συμμάζεμα του δικτύου, σε συμμάζεμα των θυγατρικών, ακόμη και σε κλείσιμο αυτών, ενώ όσον αφορά στον περιορισμό του προσωπικού απαντούν ότι εδώ και καιρό «όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται» και δεν μπορούν να γίνουν μαζικές απολύσεις, αν και με σιωπηρό τρόπο πραγματοποιούνται, κυρίως στις ιδιωτικές τράπεζες.

«Κόψτε την πίστωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της αυστηρής πολιτικής που ξεκίνησε να εφαρμόζει η ΕΚΤ, και μέρος αυτής ξεδίπλωσε ο εκπρόσωπός της στην τρόικα κ. Κλάους Μαζούχ, και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα να κοπούν οι ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποσά που σήμερα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 300.000 ευρώ.

«Κόψτε το ποσό των εν λόγω δανείων στο 1/3», λέει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Κάτι τέτοιο θα πνίξει την αγορά, τον επιχειρηματικό κόσμο», απαντούν τα επιτελεία των τραπεζών στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v