Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια έως €100.000 για ΜμΕ από Εθνική και Alpha

Ένεση ρευστότητας σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπόσχεται το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέσω των τριών προγραμμάτων της πρωτοβουλίας Jeremie.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δάνεια έως €100.000 για ΜμΕ από Εθνική και Alpha
Ένεση ρευστότητας σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπόσχεται το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέσω των τριών προγραμμάτων της πρωτοβουλίας Jeremie.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Richard Pelly, από αύριο ξεκινά το πρώτο από τα τρία προγράμματα, μέσω του οποίο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια από Εθνική Tράπεζα και Alpha Bank μέχρι 100.000 ευρώ για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από το 3%.

Ειδικότερα το πρώτο πρόγραμμα η υλοποίηση του οποίου ξεκινά αύριο έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν μετά από διαγωνισμό.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, ενώ η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 – 72 μήνες. Αιτήσεις για ευνοϊκή δανειοδότηση, με επιτόκιο που ξεκινά κάτω από 3% και περίοδο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες, μπορούν να γίνονται από σήμερα, 22 Φεβρουαρίου.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει να «τρέχει» τον προσεχή Απρίλιο, ενώ έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το εν λόγω πρόγραμμα θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το τρίτο πρόγραμμα, θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Κατά την παρουσίαση των εν λόγω προγραμμάτων ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος των πρωτοβουλιών είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ με στόχο εφέτος να απορροφηθούν 5,2 δισ. ευρώ, του νέου επενδυτικού νόμου, του ΕΤΕΑΝ, της ενίσχυσης των εξαγωγών, κ.λπ.

Από την πλευρά του ο Richard Pelly επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα απαντούν στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι η επιτάχυνση της αξιοποίησης αυτής της σημαντική πρωτοβουλίας «θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και τη ρευστότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Υπολογίζεται ότι σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από 95% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της απασχόλησης. Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αποτελεί απλά μονόδρομο, αλλά οδηγό επιβίωσης για την ελληνική οικονομία».

«Σήμερα, στέλνουμε ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο: Πλέον, οι δημόσιοι πόροι θα εντάσσονται σε ευρύτερο αναπτυξιακό πλαίσιο και σχεδιασμό και θα διοχετεύονται με τρόπο στοχευμένο και αποδοτικό, ώστε να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες εκσυγχρονισμού, καινοτομίας και εξωστρέφειας» υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης,


* Το αρχείο με τα αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα Jeremie δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v